Σάββατο, 12 Μαΐου  2006

«Η διεύρυνση και η εμβάθυνση είναι πάντα οι δυο πτυχές του ιδίου νομίσματος. Δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση χωρίς να υπάρχει εμβάθυνση. Δεν μπορεί να προχωρά η Ευρώπη και να ενσωματώνει καινούργια κράτη-μέλη στους κόλπους της όταν δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στον δημοσιογράφο, Γιώργο Καπόπουλο. «Άρα, λοιπόν,» συνέχισε ο Υφυπουργός «πάντα οι δυο αυτές πλευρές συμβάδιζαν και τουλάχιστον όλοι μας προσπαθούσαμε να έχουμε από τη μια μεριά μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και ταυτόχρονα, από την άλλη μεριά, να ανοίγουμε την ευρωπαϊκή αγκαλιά για να συμπεριλάβουμε και νέα κράτη μέλη που επιθυμούσαν να έρθουν κοντύτερα στην Ευρώπη. Και που, βέβαια, τηρούσαν όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που είχε θέσει κάθε φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη ενόψει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι:  «Θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Θέλουμε να προχωρήσει μπροστά η ευρωπαϊκή ενοποίηση, δεν θέλουμε να πάμε προς τα πίσω και ν’ αρχίσουμε ν’ αλλάζουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε συμφωνήσει». Στο ίδιο ζήτημα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός πυρήνα κρατών που θα θέλουν να πάνε πιο μπροστά από τα άλλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά με όλους και αυτή τη θέση την ασπαζόμαστε κι εμείς. Αλλά ένας αριθμός από αυτά τα κράτη-μέλη πιστεύουν ότι αν δεν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση όλοι μαζί, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε και αυτή τη δυνατότητα. Εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να πάνε γρηγορότερα σε ένα πιο πολιτικό αποτέλεσμα, σε μια πολιτική Ευρώπη, να μπορέσουν να προχωρήσουν. Να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν μέσα από διάφορους μηχανισμούς, όπως η ενισχυμένη συνεργασία».

Ο κ. Βαληνάκης, επίσης, επισήμανε τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ένωσης για το ίδιο θέμα: «Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ μας και μάλιστα την Τρίτη μεταβαίνω από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχω σε συνάντηση των ομολόγων μου υπό τη Γερμανική Προεδρία, για να προετοιμάσουμε καλύτερα το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ευελπιστώ ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα ικανοποιεί τους Ευρωπαίους».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών: «Με την ευκαιρία των 50 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινήσαμε την ενημέρωση και τον διάλογο με τους πολίτες μας, για να εξηγήσουμε, ειδικότερα στη νέα γενιά, τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ένας διαδραστικός διάλογος, θέλουμε να ακούσουμε και από εκείνους τους προβληματισμούς τους, τι είναι εκείνο που τους απασχολεί, τι είναι εκείνο που βλέπουν ως αρνητικό στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προκειμένου να τα συμπεριλάβουμε όλα αυτά στη δική μας πολιτική και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε κακώς κείμενα, όπου αυτά υπάρχουν».