Με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εφόσον αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις την 3η Οκτωβρίου "ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την περιοχή μας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις" επεσήμανε ο Υφυπουργός  κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Πάνο Αμυρά.
Και συμπλήρωσε: "Εφ’ όσον όλα πάνε καλά τη Δευτέρα, θα μπούμε με τους γείτονές μας σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο καλής γειτονίας και ευρωπαϊκού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων" 
Υπογράμμισε επίσης ότι : "Ουδείς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγαλύτερο συμφέρον από την Ελλάδα, να δει αλλαγμένη την Τουρκία".
Σχετικά με το περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε:  "Το διαπραγματευτικό πλαίσιο που τίθεται μπροστά στην Τουρκία είναι  πρωτόγνωρα αναλυτικό, σαφές και δεσμευτικό. Δημιουργεί σαφείς δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς, και είναι γι’ αυτό, βεβαίως, δύσκολο για την Τουρκία να το αποδεχθεί έτσι εύκολα."
Από την άλλη πλευρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι: "Η Τουρκία, με το να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα, εκπληρώνει ένα παλιό της όνειρο. Σαράντα χρόνια προσπαθεί να πετύχει αυτή τη στιγμή, χωρίς, βέβαια,  αυτό να σημαίνει ότι εντάσσεται σήμερα κιόλας στην Ε.Ε..  Είναι μια μακρά πορεία."
Σε ερώτημα τι περιμένει το βράδυ της Κυριακής στο Λουξεμβούργο, ο Υφυπουργός απάντησε: "Όλες οι χώρες θέλουν και έχουν δεσμευθεί στο να εκπληρωθεί ο στόχος της 3ης Οκτωβρίου, δηλαδή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.  Βεβαίως απομένει κάθε μία απ’ αυτές να συμφωνήσει προκειμένου να ξεκινήσουμε." 
Διατυπώνοντας με σαφήνεια τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Βαληνάκης τόνισε: "Εμείς, ως Ελλάδα, υποστηρίζουμε τον γνωστό στόχο της πλήρους συμμόρφωσης και πλήρους ένταξης, και εφ’ όσον δηλαδή η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια, όλα τα προαπαιτούμενα, που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση … δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ".