Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2004

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε σημερινή συνέντευξη του στην εκπομπή "ΠΡΩΙΝΟ MEGA" του τηλεοπτικού σταθμού "MEGA" και τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Λεονάρδου αναφερόμενος στις τελευταίες διαμαρτυρίες έξω από το Πατριαρχείο είπε:

"Οι πράξεις μίσους πρέπει να καταδικάζονται και καταδικάστηκαν απ’ όλους τα τελευταία εικοσιτετράωρα.  Αυτό που είδαμε στην Τουρκία νομίζω ότι εκφράζει μία μικρή ομάδα φανατικών που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η πορεία της Τουρκίας, η πορεία όλων των γειτονικών μας κρατών, της Βαλκανικής, πρέπει να είναι προς την Ευρώπη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτές τις συμπεριφορές του να καίμε σημαίες, να καίμε ομοιώματα, το να καταδικάζουμε μ’ αυτούς τους συμβολισμούς Ιεράρχες, αλλά κι οποιονδήποτε. Όλα αυτά είναι συμπεριφορές που δεν ανήκουν πλέον στην περιοχή μας. Δεν ανήκουν σε μία πολιτισμένη συμπεριφορά. Δεν ανήκουν σε χώρες που θέλουν να έρθουν κάποια μέρα στις αγκαλιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πιστεύουμε ταυτόχρονα ότι αυτό δεν εκφράζει τον τουρκικό λαό. Εκφράζει μία μικρή μειοψηφία εξτρεμιστών".
 
Σχετικά με τις ταραχές που ακολούθησαν τον αγώνα Ελλάδας-Αλβανίας ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι:

"Δεν ταιριάζει στον πολιτισμό μας. Δεν ταιριάζει στην Ελλάδα που οργάνωσε αυτούς τους εξαιρετικά επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες το να μην ξέρει να χάνει. Δεν τιμούν τον πολιτισμό μας. Δεν τιμούν τη χώρα μας. Δεν τιμούν την παράδοσή της. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι η δύναμη που ενώνει. Πρέπει να φέρνει κοντά τους λαούς και όχι να τους απομακρύνει με τις πράξεις αυτές του να καίμε σημαίες ή να χτυπάμε τους αντιπάλους μας, αν χάνουμε σ’ έναν αγώνα.. Κι εγώ ο ίδιος έγραψα ένα άρθρο σε αλβανική εφημερίδα όπου ζήτησα ακριβώς ο πολιτισμός να είναι μία δύναμη που να ενώνει, μία δύναμη που να φέρνει κοντύτερα τις χώρες. Βεβαίως, αυτό συμπεριλαμβάνει και το να ξέρουμε να χάνουμε. Να αποδεχόμαστε την ήττα μας με το κεφάλι ψηλά. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Δεν είναι πάντα η νίκη που έρχεται με τον αθλητισμό. Πρέπει λοιπόν -και αυτή είναι η πραγματική απόδειξη πολιτισμού- να ξέρεις να χάνεις".

Σχετικά με την δυνατότητα πρόβλεψης και αποτροπής τέτοιων γεγονότων ο κ. Βαληνάκης είπε:

"Πράγματι υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης. Πράγματι και η χώρα μας και οι γειτονικές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να προλάβουμε τέτοιες εκδηλώσεις φανατισμού και βίας. Η βασική συνταγή για την περιοχή μας, αφού σ’ αυτήν παίζουμε εκ των πραγμάτων έναν κεντρικό ρόλο, είναι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.