Από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, τον Καγκελάριο της Αυστρίας ,κ. Βόλφκανγκ Σιούσελ και την Υπουργό Εξωτερικών κα Ούρσουλα Πλάσνικ, Βρυξέλλες 23-03-06Στρατηγικός μας στόχος είναι ο εξευρωπαϊσμός της γειτονιάς μας. Η μετατροπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της σε μία πραγματική ευρωπαϊκή γειτονιά όπου η ειρήνη, και η συνεργασία κατοχυρώνουν και εγγυώνται τη σταθερότητα και την ασφάλεια, την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου περνά μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Συνδιαμορφώσαμε, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σαφές και απόλυτα συνεκτικό πλαίσιο διασφαλίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης υπακούει στις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Βουλγαρία – Ρουμανία
Mε τις Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλγαρίας Meglena Kuneva (Δ) και Ρουμανίας Anca Daniela Boagiu (Α).Με χαρά υποδεχθήκαμε από την 1/1/2007 τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στους κόλπους της Ε.Ε.. 25 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας, δύο ακόμη χώρες των Βαλκανίων έγιναν μέλη της ΕΕ, γεγονός με μεγάλη συμβολική σημασία για την χώρα μας και ολόκληρη την περιοχή. Η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά τις προσπάθειες των γειτόνων μας. Πρώτοι από τα 15 παλαιότερα μέλη της Ένωσης επικυρώσαμε τη Συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση του πολύ καλού κλίματος συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει με τις δύο γειτονικές χώρες, τώρα και ως εταίροι στην Ε.Ε.

Τουρκία
Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ Επιθυμούμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας. Και αυτό γιατί η ευρωπαϊκή προσαρμογή αποτελεί θεμελιώδες κίνητρο για την αλλαγή της γειτονικής χώρας κα την μετατροπή της σε ευρωπαίο γείτονα. Βέβαια, καταστήσαμε σαφές πως η πλήρης ένταξη σημαίνει και πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων και προαπαιτουμένων της ΕΕ.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας έφερε την Ελλάδα, στην προνομιούχο θέση του κριτή και αξιολογητή της εσωτερικής και εξωτερικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πραγματοποιήσαμε έναν μαραθώνιο επαφών και συνεργασίας με τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης. Διαμορφώσαμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας ένα ξεκάθαρο και αυστηρό πλαίσιο υποχρεώσεων που η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει για να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Καταφέραμε να μετουσιώσουμε τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε μία δέσμη συγκεκριμένων κριτηρίων και προαπαιτουμένων για την ενταξιακή της πορεία. Διευρύναμε τα παραδοσιακά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αφορούν εσωτερικά ζητήματα. Η Τουρκία κρίνεται πλέον και για την εξωτερική της συμπεριφορά. Εμπλουτίσαμε τα κείμενα της ΕΕ με σαφείς αναφορές σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ίμβρος και η Τένεδος εντάσσονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά την πορεία της Τουρκίας και συμβάλλουμε σημαντικά στην αξιολόγησή της στις Ετήσιες Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κροατία
Mε τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Ivo Sanader στο πλαίσιο της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP)Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας. Η Κροατία έχει σαφέστατα θέση στην Ε.Ε., εφόσον εκπληρώσει τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που θέτει η Ένωση. Στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Διαβαλκανικής Συνεργασίας συνεργαστήκαμε με τους Κροάτες, ως επόμενη Προεδρία, για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

 

Δυτικά Βαλκάνια

Με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στηρίζουμε ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Βρισκόμαστε στην πρωτοπορία των κρατών-μελών που τις ενθαρρύνουν να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Καταστήσαμε σαφές ότι εφόσον οι χώρες της περιοχής εκπληρώσουν τα σχετικά κριτήρια και προαπαιτούμενα, η ΕΕ πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.