Η χθεσινή σύλληψη του Radovan Karadzic, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Zimbabwe απασχόλησαν κατά κύριο λόγο το Συμβούλιο Υπουργών στη σημερινή, πρώτη επί Γαλλικής Προεδρίας συνεδρίασή του.

    1. Σε ό,τι αφορά στη Σερβία, η χθεσινή εξέλιξη είναι αναμφίβολα θετική, όχι μόνο διότι αποτελεί δικαίωση μιας σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά γιατί αποτελεί απτή απόδειξη των προθέσεων της νέας σερβικής κυβέρνησης για πλήρη συνεργασία με το ICTY.
Η χώρα μας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, ήταν και θα συνεχίσει να είναι, ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της σύλληψης του Radovan Karadzic, ζητήσαμε, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προώθηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης για επικύρωση στα Κοινοβούλιά μας και την άμεση εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Οι Υπουργοί έδωσαν τελικώς εντολή στους Μόνιμους Αντιπροσώπους να εξετάσουν άμεσα τις δυνατότητες εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
       Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύλληψη του Radovan Karadzic, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή  καταδεικνύει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης της Σερβίας προς την Ένωση. Το σημερινό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Σερβία μπορεί να επιταχύνει την πορεία προσέγγισής της προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    2. Συζητήθηκαν, επίσης, -παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Κουαρτέτου κ. Tony Blair- οι προοπτικές των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Blair παρουσίασε τις πρώτες σκέψεις του για την αναβίωση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή τονίζοντας τρία σημεία:
1. Την ανάγκη ενιαίας στάσης Ε.Ε., ΗΠΑ και Αραβικών Χωρών
2. Την ανάγκη αλλαγών επί του εδάφους τόσο σχετικά με εποικιστική δραστηριότητα και κατοχή παλαιστινιακών εδαφών όσο και  ισραηλινών ανησυχιών για θέματα ασφάλειας.
3. Την άμεση ανάδειξη ευρύτερου και περιεκτικού ρόλου της Ε.Ε. πριν από τη Γ. Σ. των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν θετική ως προς τις πρώτες αυτές σκέψεις και το θέμα θα επανεξεταστεί στο προσεχές GYMNICH στις 5-6/9/2008.

    3. Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ουκρανίας ενόψει της προετοιμασίας της προσεχούς Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Ουκρανίας στο Εβιάν στις 9.9.08, απασχόλησαν επίσης τις σημερινές εργασίες. Τονίσθηκε η σημασία να σταλεί ενθαρρυντικό μήνυμα προς τις Αρχές ώστε να εργαστούν με στόχο την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα αυτή και την επιτάχυνση της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ενισχυθούν οι δεσμοί συνεργασίας και προσδοκά στην ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύναψης νέας ενισχυμένης συμφωνίας με την Ουκρανία.

    4. Συζητήθηκαν, ακόμη, οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στη χώρα στις 27/6 καθώς και ο ρόλος της Ένωσης στην περιοχή. Το Συμβούλιο εξέφρασε, ειδικότερα, την αποδοκιμασία του για τον ανελεύθερο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και εξέφρασε την υποστήριξή του σε οποιαδήποτε αξιόπιστη προσπάθεια διαμεσολάβησης και στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τη διενέργεια εκλογών υπό συνθήκες ελευθερίας, πλουραλισμού και διαφάνειας.

    5. Το Συμβούλιο συζήτησε, τέλος, τις εξελίξεις στη Σομαλία, κυρίως, σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας, υπό το φως σχετικής πρόσφατης απόφασης του ΣΑΗΕ, το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και τις εξελίξεις στο Τσάντ.