Δήλωση ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη κατά τη Σύνοδο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (Χάγη, Ολλανδία) (2004-11-30)

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η Σύνοδος της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Χάγη της Ολλανδίας με τη συμμετοχή 40 Υπουργών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεσογειακές χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά θέματα κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Στη Συνάντηση οι Υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή στη μετά-Αραφάτ εποχή, θέματα ασφάλειας της περιοχής της Μεσογείου αλλά και την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών χωρών. Επίσης, έγινε αποτίμηση των δέκα χρόνων από την έναρξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης (1995) και της προοπτικής του εορτασμού σε ένα χρόνο της δεκαετούς επετείου στη Βαρκελώνη. Τέλος, υιοθετήθηκε το καταστατικό λειτουργίας του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος “Άννα Λιντ” για τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών που θα εδρεύει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τον κεντρικό ρόλο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης που αναμένεται να ενδυναμωθεί με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας με στόχο την επίτευξη καλύτερης συνεργασίας και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες και τις κοινωνίες των μεσόγειων εταίρων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η διαδικασία της Βαρκελώνης πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, καθώς αφενός εξασφαλίζει την παρουσία των μεσογειακών εταίρων αφετέρου ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή και ενισχύει και τις προοπτικές για μεγαλύτερη Διασυνοριακή Συνεργασία.

Στο περιθώριο της Συνάντησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης είχε συζητήσεις με ομολόγους του τόσο για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (όπως για το ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την προώθηση του φακέλου της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008.