Δήλωση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο (2007-07-23)
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2007
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή ενημέρωση στην οποία προχώρησε η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, δήλωσε:
«Η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό. Αφορά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πόσο μάλλον τις εκατοντάδες χιλιάδες ορθοδόξων Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν, πέρα από την Ελλάδα, και στα άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ.
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων ανήκει στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αρχών και γι’ αυτό συνιστά για κάθε χώρα με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ένα από τα βασικότερα προαπαιτούμενα για ένταξη.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει στην Τουρκία την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρότατα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να συμμορφωθεί πλήρως με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.
Παρά τις συστάσεις που έχουν συμπεριληφθεί σε σειρά ευρωπαϊκών κειμένων, τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί περιστατικά, όπως η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, απηύθυνε επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, κ. Ό. Ρεν και το όλο θέμα συζητήθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των 27 Κρατών Μελών.
Αναμένουμε η Τουρκία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, διασφαλίζοντας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κέντρο όλου του Ορθόδοξου κόσμου, όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς του, ως μακραίωνου και παγκόσμια αναγνωρισμένου οικουμενικού θρησκευτικού θεσμού.
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία σημαντική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και του κ. Ερντογάν προσωπικά. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις εκδημοκρατισμού, αλλά και να αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στις αρχές καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως έχουν σαφώς διατυπωθεί σε όλα τα σχετικά κείμενα της ΕΕ και κυρίως στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.»