Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη μετά την Ειδική Συνεδρίαση του Σ.Α των Η.Ε για κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν (2006-05-10)

Αθήνα, 10 Μαϊου 2006

«Θέλουμε να ακούμε τις σάλπιγγες της ειρήνης και όχι τα τύμπανα του πολέμου» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, για την κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν.
«Επιτεύχθηκε, ως γνωστόν, μια θετική συμφωνία την οποία χαιρετίζουμε, και η οποία επιτρέπει πλέον την ειρήνευση σε ένα μακροχρόνιο αδελφοκτόνο αγώνα, που μόνο βάσανα συσσώρευσε στην περιοχή. Το μήνυμα ειρήνης που βγαίνει από την κρίση στο Νταρφούρ, δείχνει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να βρίσκει ειρηνικές λύσεις, τις οποίες και εμείς στηρίζουμε» τόνισε ο υφυπουργός.
«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω, ότι επειδή το μεγάλο θέμα των συζητήσεων εδώ και στο επίκεντρο όλων, είναι το θέμα του Ιράν, το μήνυμα ειρήνης που βγαίνει από το Νταρφούρ πρέπει να επεκταθεί παντού, όπου αυτό είναι δυνατό.» συμπλήρωσε ο κ. Βαληνάκης.
«Εμείς υποστηρίζουμε ως χώρα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει να εξευρεθεί μία λύση διαπραγμάτευσης, μια λύση ειρηνική, μια λύση πολιτική. Είμαστε ενεργά παρόντες σε αυτές τις διαβουλεύσεις και σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας. Υποστηρίζουμε τον σεβασμό των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών συνθηκών. Στηρίζουμε ενεργά όλες τις προσπάθειες για να εξευρεθούν διπλωματικές λύσεις. Και βεβαίως, είμαστε εναντίον της διασποράς των πυρηνικών όπλων.»