Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τ. Παπαδόπουλο (2006-07-03)

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2006

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη χώρα μας στις εργασίες του διεθνούς διαθρησκευτικού συνεδρίου «ASEM (Asia-Europe Meeting) Interfaith Dialogue» που διεξάγεται στη Λάρνακα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε:

«Όπως ξέρετε, βρίσκομαι στην Κύπρο για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη συνάντηση που γίνεται για το Διαθρησκευτικό Διάλογο ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Είναι νομίζω μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία και αξίζει κάθε υποστήριξης.

Με την ευκαιρία αυτή, έγινα εθιμοτυπικά δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλο και ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λίγο, τις ενταξιακές διαδικασίες σχετικά με την Τουρκία, στα θέματα βεβαίως που άπτονται των ελληνικών και κυπριακών ενδιαφερόντων.

Είναι γνωστή η θέση μας, ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. εξαρτάται από την απόλυτη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις της, τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα, καθώς και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σχετικά με τη γνωστή δήλωση του Σεπτεμβρίου 2005.

Είναι, λοιπόν, δεδομένη η βούλησή μας να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, πάντα με απόλυτη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι σχέσεις ήταν πάντα άριστες και συνεχίζουν να είναι πάντα έτσι, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης καμπής που θα έχουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε επ’ ολίγον και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι γνωστός ο στόχος μας να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ και, άρα μια επανεκκίνηση ενδεχομένως της διαδικασίας, βεβαίως πάντα καλά προετοιμασμένη και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαληνάκης απάντησε στις εξής ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ερώτηση (ΡΙΚ): «Έχετε ενημερωθεί για τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Μ.Α. Ταλάτ;»

Απάντηση: «Συζητήσαμε, όπως σας είπα, και για το γενικότερο θέμα του Κυπριακού και βεβαίως και για το θέμα των αγνοουμένων. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες, όπως είναι γνωστό, της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ένα μάλιστα τόσο ευαίσθητο θέμα που μας ακουμπάει όλους, όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων».

Ερώτηση (ΑΠΕ): «Η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί μια συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ παρουσία του κ. Γκαμπάρι στο τέλος αυτής της εβδομάδας;»

Απάντηση: «Όπως ξέρετε, βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο. Σας ευχαριστώ».