Η ουκρανική κρίση αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για την ελληνική εξωτερική πολιτική να εξασφαλίσει την απαραίτητη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, που μίλησε στη EURACTIV Ελλάδας.

Στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει εδώ και καιρό ότι ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει την προσέγγιση του Πούτιν αναφορικά με τις σχέσεις του με την Ευρώπη.

«Όπως και ο Πούτιν στην ανατολική Ευρώπη, έτσι και ο Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο τεστάρει τα νερά να δει πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η ευρωπαϊκή αντίδραση», είπε στην EURACTIV στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Ο Ερντογάν θαυμάζει και μιμείται τον Πούτιν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος ηγέτης θαυμάζει τη Ρωσία και τη δυναμική απειλή βίας προς την «αδύναμη» Δύση που υποχωρεί.

Η Δύση έχει μεν τη στρατιωτική δύναμη, αλλά όχι την αποφασιστικότητα που απαιτείται σε κρίσιμες στιγμές, και φυσικά ο Ερντογάν τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά ως παρατηρητής, σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη.

«Χρειάζεται να αντλούμε τα δέοντα διδάγματα από τον ρωσικό σχεδιασμό και την πίεση που ασκείται στην Ουκρανία και να σκεφτούμε τις δικές μας ‘έξυπνες’ κινήσεις – πριν είναι αργά», τόνισε ο κ. Βαληνάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει πλήρη αλληλεγγύη στην Ανατολική Ευρώπη (όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στο σύνολο των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που απειλούνται), στους συμμάχους και εταίρους της.

«Η κλιμάκωση στα ουκρανικά σύνορα αποτελεί μια ‘golden opportunity’ για την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Βαληνάκης.

Υποστηρίζει πως πρέπει να συμμετέχουμε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά είναι η ευκαιρία μας ως χώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι περιμένουμε αντίστοιχη αλληλεγγύη και απέναντι στην απειλή της Τουρκίας.

«Κάθε δήλωση, συνδρομή και κυρώσεις που θα συνδιαμορφώσουμε θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να συνδεθεί με αντίστοιχη αλληλεγγύη στην αποτροπή, επιβολή κυρώσεων και αμυντική συνδρομή έναντι της Τουρκίας», υπογράμμισε.