Σημεία χαιρετισμού Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ στην Κω για την τουριστική επικαιρότητα – 12 Οκτωβρίου 2007. «Ζούμε μια εποχή που έχει ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά της την αλλαγή και την ταχύτητα. Η μεγάλη πρόκληση έχει όνομα: Αξιοποίηση της ευκαιρίας. Διαφορετικά, μια ευκαιρία που περνάει, χάνεται. Οι ευκαιρίες δεν έχουν τακτικά δρομολόγια. Ή τις προλαβαίνεις ή τις χάνεις. Για να προλάβεις όμως τις ευκαιρίες πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα γι΄αυτές. Δηλαδή να έχεις όραμα, να έχεις σχέδιο, να έχεις μέθοδο, να έχεις επαρκή και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνάντηση για την τουριστική επικαιρότητα που πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην Κω. Με την ευκαιρία της παρουσίασης της μελέτης του ΣΕΤΕ με θέμα «Η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας» κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε: «Πράγματι, ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στην Παγκόσμια Τουριστική Ανάπτυξη με κύρια χαρακτηριστικά τις παγκοσμιοποιημένες αγορές, τις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, τις δυναμικές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο και βέβαια την όλο και πιο έντονη αναζήτηση εξατομικευμένων υπηρεσιών από την πλευρά των επισκεπτών. Αυτό το νέο τοπίο θέτει στο επίκεντρο την έννοια της ανταγωνιστικότητας. Η αναμέτρηση στη διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης  στην  τουριστική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Και η αναμέτρηση αυτή απαιτεί συνεχή ποιοτική αναβάθμιση, διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Αυτό είναι ζήτημα υψηλής και κατεπείγουσας προτεραιότητας. Βεβαίως,» διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών «οι τάσεις αυτές δεν εμφανίστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία. Αναπτύσσονταν από την περασμένη δεκαετία και ήταν έντονα αισθητές στη Χώρα μας. Χάθηκαν όμως ευκαιρίες έγκαιρης προετοιμασίας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα καθώς απουσίαζε μια  συγκροτημένη πολιτική για τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα, για πολλά χρόνια, συμβιβαζόταν με τα λίγα, με τα μέτρια, με τα πρόχειρα. Ό,τι γινόταν οφειλόταν συχνά αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Η Χώρα παρέμενε χωρίς σχέδιο και όραμα για το τουριστικό της μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια, με την αρχή της Νέας Διακυβέρνησης, η χώρα απέκτησε επιτέλους εθνική στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης. Ορίσαμε ως κεντρικό άξονα την ποιοτική και ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία που θα απλώνεται σ’ ολόκληρη τη Χώρα και θα επιδιώκει αυξημένο μερίδιο τόσο από τις  παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες αγορές.
Συστρατευτήκαμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, τον κ. Αβραμόπουλο και την κα Πετραλιά και τώρα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, στον οποίο θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο του και από αυτό εδώ το βήμα. Επιδίωξή μας είναι να περάσουμε ένα κεντρικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό δεν επιτυγχάνεται μόνο με κρατικό σχεδιασμό. Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα είναι υπόθεση όλων μας. Κάθε επιχειρηματία, κάθε εργαζόμενου, κάθε Περιφέρειας, κάθε Νομού, κάθε Δήμου. Ο τουρισμός μας αφορά όλους. Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή καθώς και τα οφέλη είναι κοινά για όλους». Αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαληνάκης τόνισε: «Στο Υπουργείο Εξωτερικών κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια συστρατευόμενοι στην επιτυχία της εθνικής στρατηγικής για την Τουριστική Ανάπτυξη. Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Αναβαθμίσαμε και εξορθολογικεύσαμε την ελληνική προξενική παρουσία. Θυμίζω ότι τα Γενικά Προξενεία μας στη Μόσχα και στην Α. Πετρούπολη λειτουργούν πλέον σε νέα κτίρια ενώ ανοίξαμε δύο νέα προξενεία στην Κίνα. Πήραμε πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για να μην αυξηθεί το κόστος της βίζας για τους Ρώσους πολίτες». Ενώ μίλησε με παραδείγματα που πιστοποιούν τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει: «Στο Αναβαθμισμένο πλέον Γενικό Προξενείο της Σμύρνης πετύχαμε αύξηση στις βίζες κατά 84%, συγκρίνοντας τα στοιχεία του Αυγούστου του 2007 με αυτά του Αυγούστου του 2006. Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2007, στο Γενικό Προξενείο Μόσχας πετύχαμε αύξηση στις βίζες κατά 31%. Στο Γενικό Προξενείο Α. Πετρούπολης η αύξηση για το πρώτο οκτάμηνο του ίδιου έτους είναι 30%» είπε ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μία άλλη σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Κω, τη διοργάνωση μίας πολύ σημαντικής διημερίδας με θέμα τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Ευξείνου Πόντου στον τομέα της βίζας τον περασμένο Μάιο. «Τη Δευτέρα, στην Τουρκία, γίνεται το δεύτερο βήμα με συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με στόχο τη διευκόλυνση της βίζας για Τούρκους και άλλους επιχειρηματίες που επισκέπτονται την Ε.Ε. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα και καινούργια καλά νέα να ανακοινώσουμε» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών. «Κάναμε λοιπόν σημαντικό έργο.Νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση γιατί αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται» κατέληξε ο κ. Βαληνάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «με καμία επιτυχία, μικρή ή μεγάλη, δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα πιστεύουμε πως ό,τι καταφέρνουμε πρέπει να γίνεται σκαλοπάτι για να ανέβουμε ψηλότερα. Σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας. Πάντα αναζητώντας τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων. Είναι ο συντομότερος αλλά και ο ασφαλέστερος δρόμος για να φτάσουμε εκεί που μας αξίζει».