Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών & Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη
σε συνάντηση του Συνδέσμου Ελληνικών  Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

Κυρίες και Κύριοι,

    Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας πρόσκληση να παραβρεθώ στη συνάντηση που πραγματοποιείτε σήμερα στη Ρόδο και ζητώ την κατανόησης σας για το γεγονός ότι δεν είμαι σήμερα ανάμεσα σας, καθώς βρίσκομαι στην Αμερική για τις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
    Ο τουρισμός είναι από τις πλέον σημαντικές και δυναμικές συνιστώσες της ελληνικής οικονομίας και ατμομηχανή ανάπτυξης  για τα Δωδεκάνησα που  συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων, παγκοσμίως, τουριστικών προορισμών.
    Με γνώμονα τη σημαντική συνεισφορά  του τουρισμού στην εθνική οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια  μια μεγάλη προσπάθεια,  συστρατευόμενο και αυτό στην επιτυχία της εθνικής στρατηγικής για την Τουριστική Ανάπτυξη.
Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Αναβαθμίσαμε και εξορθολογήσαμε την ελληνική προξενική παρουσία. Πήραμε πρωτοβουλίες στην Ε.Ε για να μην αυξηθεί το κόστος της βίζας για τους, μεταξύ άλλων, Ρώσους, Ουκρανούς και Σέρβους πολίτες. Ανοίγουμε δρόμους για νέες τουριστικές αγορές, όπως αυτή της Κίνας.
Νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση γιατί αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Διαρκώς προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η  λειτουργία Ελληνικού Κέντρου Θεωρήσεων στη Μόσχα. Η λειτουργία του Κέντρου θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην διευκόλυνση των αιτούντων βίζα, παρέχοντάς τους μικρότερο διάστημα αναμονής, άνεση χώρων, δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης βάσει οδηγιών και καλύτερη εξυπηρέτηση σε συνθήκες ασφαλείας. Επιπλέον, θα επιτρέψει τη διάθεση περισσότερου προσωπικού από το Γενικό Προξενείο Μόσχας για διεκπεραίωση μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων και διασφαλίζει τη συνέχιση της ταχύτατης χορήγησης θεωρήσεων εντός 48 ωρών. Χρόνος που βάσει επίσημων στοιχείων, είναι ο ταχύτερος χρόνος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών.  
    Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πως «χτίζουμε για το μέλλον». Με διορατικότητα και στοχευμένες πρωτοβουλίες προλαβαίνουμε τα γεγονότα. Θέλω να σας βεβαιώσω πως το Υπουργείο Εξωτερικών και πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενισχύει με κάθε πρόσφορο μέσο το μεγάλο εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας,  τον τουρισμό μας.