Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας κας Catherine Colonna (2006-05-18)

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2006

κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Είναι μεγάλη μου χαρά που υποδεχθήκαμε σήμερα στην Αθήνα την κα Colonna, την ομόλογό μου Υπουργό, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα της Γαλλίας, η οποία έγινε, επίσης, δεκτή από την Υπουργό Εξωτερικών, την κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Συζητήσαμε μια σειρά από ευρωπαϊκά και διμερή θέματα και νομίζω ότι είναι ουσιαστικό ότι συναντιόμαστε σε μια σημαντική ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Μέλλον της Ευρώπης και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν, όπως αντιλαμβάνεστε, τον βασικό κορμό της συνάντησής μας, ενώ συζητήσαμε βέβαια και για τις εξελίξεις και την διευρυνσιακή προοπτική προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συζητήσαμε, επίσης, μια σειρά από διμερή θέματα και για τη θέση της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας. Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στην κα Colonna τις θέσεις της χώρας μας για τα ζητήματα αυτά. Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισα τη σημασία της περιόδου περισυλλογής στην οποία έχει εισέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβα ότι δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αδράνεια, αλλά αντίθετα να την αξιοποιήσουμε για γόνιμο προβληματισμό και ουσιαστική προσέγγιση των ευρωπαϊκών θεσμικών και πολιτικών ζητημάτων, με επίκεντρο τον πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.
Στο μεγάλο ζήτημα της διεύρυνσης επανέλαβα τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για εμάς η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περιοχή ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας, να γίνει δηλαδή μια ευρωπαϊκή γειτονιά.
Η αρχή γίνεται με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η οποία πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Ο δρόμος για τις υπόλοιπες χώρες είναι καθορισμένος και περνάει μέσα από την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και των προαπαιτουμένων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
κα C. COLONNA: Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για τη θερμή τους υποδοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βαληνάκη με τον οποίο συναντήθηκα σήμερα το πρωί, γνωριζόμαστε, ήταν και στο Παρίσι, έπρεπε να ανταποδώσω και εγώ την επίσκεψη. Άλλωστε τα λέμε και στις Βρυξέλλες πολύ τακτικά.
Επίσης είδα την Υπουργό την κα Μπακογιάννη την οποία γνωρίζω από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Τη Δευτέρα μάλιστα είμαστε μαζί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου εκπροσωπούμε τις χώρες μας. Σε λίγο θα συναντήσω και τον κ. Φώλια, ο οποίος υπό μία έννοια είναι και αυτός συνάδελφός μου, είναι ομόλογός μου, γιατί συναντώμεθα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, πολύ σημαντικό, το οποίο αντιμετωπίζει και θίγει πολύ λεπτά θέματα. Θα τα ξαναπούμε σε δέκα μέρες μάλιστα από σήμερα.
Θέλω να πω ότι είμαι πολύ ευτυχής που είμαι εδώ και ιδιωτικά αλλά και ως Υπουργός. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι επισήμως τη χώρα σας. Χθες μάλιστα τη στιγμή που πατούσα το πόδι μου στην Αθήνα θυμήθηκα την 16η Απριλίου του 2003, την υπογραφή της διεύρυνσης, στιγμή την οποία θυμούμαι με πολύ νοσταλγία, μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Αυτή την εικόνα έφερα στο μυαλό μου.
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σας πω ότι συζητήσαμε τόσο ευρωπαϊκά θέματα όσο και διμερή. Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά μπορώ να επαναβεβαιώσω ότι η Ευρώπη είναι κοινή μας επιδίωξη, κοινή μας φιλοδοξία. Οικοδομούμε μια πολιτική Ευρώπη, μια Ευρώπη για τους πολίτες μας, για τους πολίτες της Ευρώπης. Βεβαίως για να κατανοήσουν οι πολίτες μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται και για να μπορέσουν να δώσουν τη συναίνεσή τους πρέπει να δουλέψουμε. Να δουλέψουμε υπομονετικά, να δουλέψουμε σκληρά, ώστε αυτό το οποίο θα οικοδομήσουμε να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.
Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ και καιρό με τους ομολόγους μας. Προσπαθούμε να κάνουμε μία Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη, η οποία θα ανταποκρίνεται όπως είπα πολύ καλύτερα στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών μας και ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας δύσκολης κατά τα άλλα συγκυρίας.
Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις επαφές με τους ομολόγους μας από τις άλλες χώρες και να ανασυνταχθούμε για να στεφθεί αυτή η προσπάθεια από επιτυχία.
Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς εργαζόμαστε οι δύο χώρες χέρι-χέρι. Οι θέσεις μας στη συντριπτική πλειονότητα των ζητημάτων είναι παρόμοιες, έχουμε κοινές θα έλεγα ανησυχίες σε τομείς όπως για παράδειγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο τομέας της άμυνας στην Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας κάνουν πολλά σε αυτό τον τομέα συγκεκριμένα. Στον τομέα του διαλόγου των πολιτισμών και εκεί οι δύο χώρες μας είναι πολύ δραστήριες μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ή επίσης στο ζήτημα του ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης.
Και για να κλείσω, για να μπορέσω στη συνέχεια να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου όπως ξέρετε το κύριο πιάτο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, ένα τεράστιο θέμα, το οποίο αρθρώνεται γύρω από δύο κυρίως άξονες, τη στρατηγική για το μέλλον της διεύρυνσης και το θεσμικό μέλλον της Ευρώπης.
Όσον αφορά τη διεύρυνση θέλω να πω καταρχήν ότι αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια συμφωνούμε ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αποτελέσουν μέρος της Ευρώπης. Μόλις αυτό καταστεί βεβαίως δυνατό, μόλις αυτές οι χώρες μπορέσουν, κάτι το οποίο είναι σημαντικό τόσο για την Ευρώπη, όσο και γι’ αυτές τις ίδιες τις χώρες, αλλά βεβαίως πολύ σημαντικό και για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ως προς αυτό είμαι απόλυτα σαφής, δεν υπάρχει καμία αλλαγή προσανατολισμού, πρέπει να συνεχίσουμε και μάλιστα να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να αλλάξουν, να μετατρέψουν αυτό το οποίο είναι σήμερα. Άλλωστε γι’ αυτό και η Γαλλία, υπό Γαλλική Προεδρία το 2000 στη Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ είχε υπογραμμίσει αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική. Είπε ότι αυτή η προοπτική πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό άλλωστε επικυρώθηκε και επιβεβαιώθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003.
Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι τα πράγματα είναι σαφή και διάφανα, τα χαρτιά είναι στο τραπέζι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, τις δεσμεύσεις της όπως έχει κάνει άλλωστε πάντα και στο παρελθόν κι αυτό είναι πολύ λογικό.
Από την άλλη πλευρά εκτιμούμε ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, στον τομέα των υποχρεώσεών τους έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και αυτό είναι μια λογική απαίτηση αν θέλουμε η διαδικασία αυτή βεβαίως να πετύχει.
Επειδή βλέπω ανυπομονησία από την πλευρά σας να θέσετε τις ερωτήσεις σας δυο λόγια πολύ γρήγορα για τις διμερείς σχέσεις οι οποίες όπως είναι γνωστό είναι εξαιρετικές, είναι άριστες, είναι εντατικές, είναι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ενημερωτικά να σας πω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει το Γάλλο Πρωθυπουργό την επόμενη Τρίτη 23 του μηνός. Εργαζόμαστε γι’ αυτή την επίσκεψη, την προετοιμάζουμε. Ο κ. Μπρετόν θα συναντήσει τον ομόλογό του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και γενικά βεβαίως όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι ένας Ευρωπαίος εταίρος για τη Γαλλία πολύ σημαντικός, με τον οποίο έχουμε πολύ στενές σχέσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης και με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια ευρωπαϊκή προοπτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την προώθηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, επειδή γίνεται μια επικοινωνιακή προσπάθεια, η Ελλάδα τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτό;
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Όπως είπε και η κα Colonna μας απασχόλησε έντονα το θέμα που λέγεται Μέλλον της Ευρώπης και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί και στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών σε λίγες μέρες και στο επίπεδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των 25.
Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό γιατί πιστεύουμε όλοι ότι η ιδέα της Ευρώπης πρέπει να έρθει κοντύτερα στον πολίτη, πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και κινούμαστε ακριβώς όλοι μέσα στη λογική ότι πρέπει να γίνει πιο κατανοητή η Ευρώπη και να συνδεθεί περισσότερο με την καθημερινότητα του πολίτη, για να την καταλάβει καλύτερα.
Υπάρχουν και οι γενικές θέσεις, το Σχέδιο “Δ” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον δημοκρατικό διάλογο με τους Ευρωπαίους πολίτες. Εμείς από πλευράς Ελλάδας ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία, θα δείτε τις πρωτοβουλίες να ξεδιπλώνονται η μία μετά την άλλη στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Μπορώ να πω ότι ήδη έχει ξεκινήσει o διαδικτυακός τόπος «europe4me.gr» και ζητώ και τη βοήθειά σας για να το διαδώσετε αυτό στους πολίτες. Θα το κάνουμε κι εμείς αλλά θέλουμε τη βοήθειά σας πάντα για να το κάνουμε καλύτερα.
Στον διαδικτυακό λοιπόν αυτό τόπο, το διαδραστικό διαδικτυακό τόπο «europe4me.gr», υπάρχει η δυνατότητα ήδη από τώρα που μιλάμε για τους πολίτες που συμμετέχουν σε ένα ευρύ διάλογο, για το πώς βλέπουν την Ευρώπη, να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να την ακούσουμε, να την καταγράψουμε και βεβαίως να λάβουμε όλα αυτά υπόψη μας στις διαβουλεύσεις που έχουμε με τους εταίρους μας.
Συνεπώς το θέμα του μέλλοντος της Ευρώπης είναι από τη μια μεριά ένα ζήτημα πολιτικό το οποίο αντιμετωπίζουμε στα κατάλληλα όργανα με τη βοήθεια όλων των εταίρων μας και βεβαίως με τη βοήθεια της Επιτροπής, αλλά είναι ταυτόχρονα μια συνεχής διαδραστική σχέση με τους πολίτες, να ακούμε τη γνώμη τους, να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα μηνύματα που παίρνουμε και βεβαίως κι εμείς να προχωράμε μπροστά, γιατί η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να στείλει αυτά τα μηνύματα και πρέπει να κάνει και ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της βαθύτερης ενοποίησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου είναι και για τους δυο Υπουργούς. Ξέρουμε ότι η Γαλλία υπήρξε πρωταγωνιστής για να προσδιοριστεί ως βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης. Βλέπουμε αυτές τις μέρες ότι η Τουρκία ζητά να αναβληθεί η κύρωση αυτή και να γίνει μετά τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και την έκθεση προόδου.
Πιστεύετε ότι αυτή η αναβολή που ζητάει η Τουρκία είναι μια λύση στο πρόβλημα;
κα C. COLONNA:
Για εμάς τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η Τουρκία ανέλαβε υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και βεβαίως τις υποχρεώσεις αυτές πρέπει και ελπίζουμε ότι θα τηρήσει και μάλιστα πριν από το τέλος του έτους όπου θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι για να εξετάσουν διάφορα σημαντικά θέματα μεταξύ των οποίων και για την Τουρκία και γενικότερα τη στάση της μεγάλης αυτής χώρας έναντι της ΕΕ.
Κατά τα λοιπά δεν πρέπει να συγχέονται οι υποχρεώσεις που έχει οικειοθελώς αναλάβει μια χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει μια τέτοια χώρα με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Όπως γνωρίζετε στρατηγικός στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη από αυτό που ήταν παλιά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ταχθεί ειλικρινά και με σαφήνεια υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των γειτόνων μας.
Για να προχωρήσει αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει οι υποψήφιες χώρες να σέβονται όλα τα κριτήρια και όλα τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξυπακούεται ότι σε κάθε στροφή του δρόμου, υπάρχει μια αξιολόγηση, την αξιολόγηση αυτή την κάνουμε τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόοδο που τυχόν υπάρχει, έτσι ώστε να προχωράμε κάθε φορά αν είναι δυνατό, στο επόμενο βήμα.
Υπάρχει, λοιπόν, μια συνολική αξιολόγηση, υπάρχει μια πορεία, υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα. Κανείς δεν έχει δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν. Και για να κλείσω, συμφωνώ ασφαλώς με αυτό που είπε η κα Colonna, ότι δηλαδή είναι πολύ σαφές ότι οι υποχρεώσεις μιας υποψήφιας χώρας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας δεν μπορούν να συνδέονται με άλλα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά και τους δυο Υπουργούς. Περιμένουμε το φθινόπωρο την έκθεση για την αξιολόγηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Εκτιμάτε ότι θα είναι θετική η έκθεση ή φοβάστε κάποια προβλήματα; Φοβάστε ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα ή κάποιες δυσκολίες, ή θα είναι θετική η έκθεση το φθινόπωρο για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία;
κα C. COLONNA: Και εδώ τα πράγματα νομίζω είναι απλά. Επιθυμούμε βεβαίως την ένταξη και των δυο χωρών στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνθήκες έχουν ήδη υπογραφεί, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και από την πλευρά μας ώστε να ενταχθούν οι χώρες αυτές υπό τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Οι χώρες αυτές τον τελευταίο καιρό έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά αντικειμενικά η κατάσταση είναι τέτοια που επιβάλλει να ανασκουμπωθούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους πριν τον Οκτώβριο που θα συνέλθει το Συμβούλιο, ώστε η έκθεση της Κομισιόν να είναι θετική. Φυσικά την απόφαση τη λαμβάνει το Συμβούλιο, αλλά θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η έκθεση της Κομισιόν που θα θέλαμε να είναι θετική.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Όπως είπα και προηγουμένως στρατηγικός μας στόχος είναι να δούμε όλες τις χώρες της γειτονιάς μας να μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να δούμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία.
Όπως ξέρετε οι χώρες αυτές έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις πολύ σημαντικές σε πολλούς τομείς και σε αυτές τις προσπάθειες μας βρήκαν συμπαραστάτες. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίζει ορισμένους τομείς στους οποίους χρειάζεται ακόμη να γίνει πρόοδος, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά θα κριθούν από την καινούρια έκθεση που θα ετοιμαστεί τον Οκτώβριο.
Θέλουμε να είμαστε σε θέση τον Ιανουάριο του 2007 να υποδεχτούμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως τα νέα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εκεί και πέρα όπως ισχύει πάντα για κάθε κράτος που θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρυθμός του βηματισμού εξαρτάται από τις προσπάθειες της ίδιας αυτής της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση για την κα Υπουργό. Κυρία Υπουργέ, οι δημοσιονομικές προοπτικές έκλεισαν με τη συμφωνία να αρχίσει η συζήτηση το 2009, για αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η Γαλλία θα υποστήριζε το άνοιγμα των συζητήσεων πριν κλείσει η επταετία των νέων δημοσιονομικών προοπτικών; Δηλαδή θα έβλεπε μια αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013; Ευχαριστώ.
κα C. COLONNA: Η απάντηση είναι όχι. Γιατί η συμφωνία δεν προέβλεπε αυτό ακριβώς. Βεβαίως, ναι, έχουν συμφωνηθεί οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013. Αυτό το οποίο, επίσης, συμφωνήθηκε είναι τα έτη 2008-2009 να συζητήσουμε ορισμένες προτάσεις, οι οποίες μας προετοιμάζουν ουσιαστικά για την περίοδο που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014. Αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τη δομή των εσόδων του προϋπολογισμού. Φυσικά αυτό είναι μια διαδικασία, η οποία παίρνει πολύ χρόνο γι’ αυτό όπως είπα ξεκινάμε ουσιαστικά από τα τέλη 2008-2009 να προετοιμάζουμε προτάσεις οι οποίες ενδεχομένως να υλοποιηθούν όμως από την 1/1/2014.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόρριψη των προτάσεών της από τον Πρόεδρο του Ιράν, κ. Αχμαντινετζάντ;
κα C. COLONNA: Συζητήσαμε κατ’ αρχήν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων τη Δευτέρα. Όπως ξέρετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από 10 ημέρες ελήφθη μια συγκεκριμένη απόφαση, υπάρχει μία απόφαση η οποία προβλέπει τις εργασίες μας από εδώ και πέρα και το τι θα γίνει αν το Ιράν απορρίψει την πρόταση αυτή. Οπότε βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση, τίποτε περισσότερο. Η επεξεργασία της πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Όπως είπε και η συνάδελφος η κα Colonna το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου, στη συνέχεια όπως θα θυμάστε είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ιδέες αυτές της ευρωπαϊκής πλευράς και με τους εταίρους μας των χωρών του Κόλπου και βεβαίως οι συζητήσεις συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου και η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος συμμετέχει σε αυτό τον προβληματισμό.
Τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης τις γνωρίζετε σαφώς, είναι υπέρ της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα αυτό.