Η πορεία της Συνθήκης της Λισσαβώνας αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. «Οι χώρες μας προσπαθούν για ένα αίσιο αποτέλεσμα, περιμένουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα ότι οι Ιρλανδοί ομόλογοί μας θα παρουσιάσουν τις ιρλανδικές θέσεις μετά την απόρριψη της Συνθήκης. Αν και, βεβαίως, υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιπες χώρες που πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη αυτή θα το κάνουν μέσα στο προβλεπτό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης μετά το πέρας τηε συνάντησης και πρόσθεσε «Οπωσδήποτε είναι σημαντικό να υπάρξει η νέα αυτή ευρωπαϊκή Συνθήκη προκειμένου να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών».
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξετάστηκαν, επίσης, διμερή θέματα και άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι «είναι ένας τομέας ιδιαίτερα σημαντικός λόγω και των σημερινών δυσμενών οικονομικών συνθηκών, στον οποίο είναι αναγκαία η συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξει Συμφωνία έγκαιρα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής το οποίο, πλέον, αποτελεί βασική προτεραιότητα των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας γενικότερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «Τα θέματα κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής ασφάλειας είναι δύο τομείς που θα συζητηθούν στη συνάντηση κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας όπως και για τις άλλες χώρες να υπάρξει μια ουσιαστική συνεργασία στον τομέα αυτό στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Βαληνάκης, δήλωσε «Αξιολογούμε με προσοχή την δέσμη ιδεών που υπέβαλε χθες ο κ. Νιμιτς. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει σαφή πολιτική βούληση να είναι εποικοδομητική. Η βούληση αυτή είναι ειλικρινής και σταθερή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα Σκόπια θα εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη πολιτική τους, την αδιάλλακτη στάση τους, και θα υιοθετήσουν και εκείνα εποικοδομητική στάση, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».