Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με Γαλλίδα Αναπληρώτρια ΥΠΕΞ κα C. Colonna (2005-12-01)

Αθήνα, 01 Δεκεμβρίου 2005

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, κα Catherine Colonna.

Το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2007-2013 αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης των δύο ομολόγων, καθώς και η ισχυροποίηση του μετώπου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιθυμούν αλλαγή της ΚΑΠ.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Βαληνάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: «Με τη Γαλλία έχουμε κοινές θέσεις στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Συνεργαζόμαστε λοιπόν στενά σ΄ αυτό τον τομέα. Θέλουμε οι οποιεσδήποτε αλλαγές επέλθουν στα της αγροτικής ανάπτυξης να επέλθουν μετά το 2013 και βέβαια μέσα από τις προϋποθέσεις και διαδικασίες, που προβλέπονται από την ΕΕ.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός.

Η συνάντηση με την κα Colonna χαρακτηρίστηκε πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική από τον κ. Βαληνάκη. Όπως επεσήμανε όμως: «Περιμέναμε ότι η βρετανική Προεδρία θα μας είχε ήδη δώσει τις δικές της προτάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσαμε να εργαστούμε προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί ακόμη.»

«Για τη χώρα μας, είναι σημαντικό να υπάρξει μία απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά η απόφαση αυτή να στηρίζεται σε μία καλή συμφωνία» συμπλήρωσε ο κ. Υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «καλή συμφωνία θα είναι εκείνη που θα βασίζεται στην τελευταία πρόταση της λουξεμβουργιανής Προεδρίας». Τέλος τόνισε ότι «Θέλουμε μία Ευρώπη αλληλεγγύης, μια Ευρώπη που να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική της Συνοχής, η οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των φτωχότερων κρατών μελών και φυσικά για την ανάπτυξη της Ελλάδας».