Συνάντηση εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με τον Α΄ ΥΦΥΠΕΞ της Ουκρανίας κ. Buteiko (2006-02-09)

Πέμπτη , 9 Φεβρουαρίου 200 6

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ουκρανό Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Anton Buteiko, ο οποίος του επέδωσε επιστολή του Προέδρου της Ουκρανίας, κ. V. Yushchenko προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια.

Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν για τις σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Βαληνάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στο ζήτημα της εμβάθυνσης της συνεργασίας της Ουκρανίας με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να βασιστεί στην πρόοδο της χώρας ως προς την εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, στηρίζει την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία.

Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας για την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων (βίζα). Ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την επίτευξη της συμφωνίας και αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη και στον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στους κόλπους της ΕΕ, με στόχο την ταχύτερη ευόδωση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Βαληνάκης και Buteiko επιβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και συμφώνησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.