ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δευέρα, 5 Απριλίου 2004

Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση έχει διακηρύξει κι αποδείξει ήδη στην πράξη πως βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Κυπριακού λαού. Στη σημερινή συγκυρία, ιδίως ενόψει των επιλογών που έχει σύντομα να κάνει η Κύπρος, κρίθηκε απαραίτητη η μετάβαση στην Λευκωσία. Οι επαφές που θα έχω με τον Πρόεδρο και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποσκοπούν στην πλήρη και άμεση ενημέρωσή μας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, υπό το φως των αποτελεσμάτων της Λουκέρνης, ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στην Ελλάδα.

Η υπευθυνότητα και η σύνεση με την οποία αντιμετωπίζεται και θα συνεχιστεί να αντιμετωπίζεται το θέμα του υποβληθέντος Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογραμμίζουν την σοβαρότητα των στιγμών και των επιλογών που διανοίγονται.

Σήμερα είναι η εποχή της περίσκεψης. Ο Κυπριακός λαός είναι εκείνος που θα λάβει τις αποφάσεις του. Χωρίς δραματοποιήσεις, εντάσεις, καταστροφολογίες ή θριαμβολογίες, οι Κύπριοι καλούνται να σκεφτούν με γνώμονα την λογική, ενόψει του ευρωπαϊκού τους μέλλοντος. Είμαστε βέβαιοι πως οποιαδήποτε απόφαση θα είναι απόφαση που θα καταδεικνύει την υπευθυνότητα και διορατικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί παρά να γίνει απολύτως σεβαστή.