Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της περιφερειακής συνεργασίας. Η στρατηγική μας είναι μακρόπνοη, συνεκτική και ξεκάθαρη. Βασική της συνιστώσα αποτελεί η αταλάντευτη απαίτησή μας για σταθερή προσήλωση όλων των χωρών της περιοχής μας στη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Μια απαίτηση που ομόφωνα έχει καταγραφεί σε όλα τα κοινοτικά κείμενα που καθορίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά και αξιολογούν την πορεία της Τουρκίας. Και δεν είναι μια «απαίτηση στα χαρτιά». Είναι βασικό και αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, όπως και κάθε χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πολιτικές έντασης και κατάφωρης παραβίασης τους Διεθνούς Δικαίου, που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών δεν υπάρχει χώρος για συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αξίες αυτές. Όποιος δεν συμμορφώνεται στο αξιακό πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού δεν έχει και θέση μέσα σε αυτόν. Το πλαίσιο είναι σαφές και δεν συγχωρείται η παραμικρή παρανόηση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι προκλητικές συμπεριφορές με αντιπαραγωγικό και αδιέξοδο χαρακτήρα, δεν μπορούν να θίξουν ή να ανατρέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που εδράζονται ασφαλώς στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Αντίθετα, βλάπτουν σοβαρά τον διακηρυγμένο στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε. Μόνο η πλήρης συμμόρφωση οδηγεί σε πλήρη ένταξη και συνεπώς κάθε απόκλιση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που πρέπει να διανύσει η Τουρκία.
Η πορεία της προς την Ευρώπη παρέχει στην Τουρκία μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή. Αρκεί να την αντιληφθεί και να την αξιοποιήσει με θετικό πνεύμα. Να προσεγγίσει την ΕΕ ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διαμόρφωση μιας ανοικτής και πλουραλιστικής πολιτείας. Μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας απαλλαγμένης από τα πρότυπα και τα βαρίδια του ιστορικού της παρελθόντος που οδήγησαν κατ’ επανάληψη σε κοντόφθαλμες δράσεις και πολιτικούς ακροβατισμούς. Αναμένουμε, λοιπόν, άμεσα, σε επίπεδο άσκησης πολιτικής και όχι ανέξοδων επικοινωνιακών διακηρύξεων, να ανταποκριθεί και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές και τις ανειλημμένες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, συνεισφέροντας ουσιαστικά πλέον στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με συγκροτημένη στρατηγική και με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η έμπρακτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσει να αποτελεί προϋπόθεση sine qua non για την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου από την γείτονα. Η Τουρκία δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη της επιλογής του μέλλοντός της.