Άρθρο Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη
10-22-08
Ο τουρισμός είναι από τις πλέον σημαντικές και δυναμικές συνιστώσες της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξή του θέτει τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή οικονομία. Συνεισφέρει τα μέγιστα για μια σύγχρονη, ασφαλή και αισιόδοξη Ελλάδα.
Ο τουρισμός παράγει και δημιουργεί πιο γρήγορα σε σχέση με κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα. Για πολλές από τις περιφέρειες της χώρας αποτελεί την κεντρική πλουτοπαραγωγική πηγή. Συμβάλλει αποτελεσματικά και άμεσα, τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και στην τόνωση της απασχόλησης. Με μία φράση, ο τουρισμός αποτελεί εθνικής σημασίας οικονομική προωθητική δύναμη με τεράστια οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.
Από αυτή την άποψη δεν αρκεί να βρίσκεται απλά ο τουρισμός στην ατζέντα των προτεραιοτήτων, αλλά πρέπει να θεωρείται αιχμή του δόρατος των εθνικών μας σχεδιασμών. Αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη σαφούς, καλά μελετημένης και κυρίως μακρόπνοης στρατηγικής, συνεργασία όλων όσοι έχουν ρόλο και άποψη για την τουριστική πολιτική, μα πάνω απ’ όλα αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών και κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων της χώρας.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο και ως έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνησή μας στον τομέα του τουρισμού, προχωρήσαμε στη σύσταση αρμόδιου Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Η μέχρι σήμερα στρατηγική μας έχει αποδώσει καρπούς. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η χώρα απέκτησε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης. Την υπηρέτησαν με επιτυχία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Φάνη Πετραλιά, σήμερα την υπηρετεί εξίσου δυναμικά και επιτυχημένα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ορίσαμε ως κεντρική επιδίωξη την ποιοτική και ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία που θα απλώνεται σ’ ολόκληρη τη χώρα σε δωδεκάμηνη βάση και θα επιδιώκει αυξημένο μερίδιο τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες αγορές. Σύντομα το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα καταθέσει προς ψήφιση σχέδιο νόμου που θα θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη τουριστική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, τακτοποιώντας χρονίζουσες εκκρεμότητες και ρυθμίζοντας πληθώρα θεμάτων.
Στην κυβέρνηση συστρατευτήκαμε όλοι στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού τουριστικού μοντέλου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περάσουμε ένα κεντρικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό δεν επιτυγχάνεται μόνο με κρατικό σχεδιασμό. Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα είναι υπόθεση όλων μας. Κάθε επιχειρηματία, κάθε εργαζόμενου, κάθε Περιφέρειας, κάθε Νομού, κάθε Δήμου. Ο τουρισμός μας αφορά όλους. Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή καθώς και τα οφέλη είναι κοινά για όλους.
Σε αυτή τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια με οδηγό το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εξωτερικών και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έδωσε και εξακολουθεί να δίνει το δικό του «παρών». Αφουγκραστήκαμε εγκαίρως τα σημάδια των καιρών και τις νέες παγκόσμιες τάσεις που καταγράφονται από την ανάδυση νέων οικονομιών. Είδαμε έγκαιρα πως θα αρχίσει να διαφοροποιείται αισθητά η σύνθεση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια.
Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Αναβαθμίσαμε και εξορθολογίσαμε την ελληνική προξενική παρουσία. Παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε. στη σύναψη των Συμφωνιών διευκόλυνσης για τη χορήγηση θεωρήσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, Ουκρανίας και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με τις συμφωνίες αυτές αφενός πετύχαμε την απλοποίηση των διαδικασιών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (όπως επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, αθλητές, επιστήμονες κ.ά.), αφετέρου διατηρήσαμε το κόστος της βίζας στα 35 από 60 € ενώ σε ορισμένες κατηγορίες αιτούντων η χορήγηση γίνεται ατελώς. Μάλιστα, ειδικά για τη Ρωσία, η χώρα μας έχει στηρίξει έμπρακτα και συνεχίζει να στηρίζει το αίτημά της προς τα όργανα της Ε.Ε. για την κατάργηση της υποχρέωσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες από την Ε.Ε., γεγονός το οποίο εκτιμάται από τη Ρωσική πολιτική ηγεσία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ρωσικής τουριστικής αγοράς ξεκινήσαμε την πιλοτική λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Θεωρήσεων στη Μόσχα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τον Σεπτέμβριο του 2008 είχαμε αύξηση στη χορήγηση θεωρήσεων της τάξης του 65% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του Κέντρου Θεωρήσεων θα συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε στην επόμενη τουριστική περίοδο να έχουμε ακόμη θεαματικότερα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε ήδη τις δυνατότητες λειτουργίας Κέντρων Θεωρήσεων και σε άλλες ρωσικές πόλεις, με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των τουριστικών φορέων.
Στην Τουρκία, σε μία άλλη χώρα με σημαντικό ενδιαφέρον, το Προξενείο Σμύρνης αναβαθμίστηκε το 2007 σε Γενικό Προξενείο και ενισχύθηκε σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να πετύχουμε φέτος τον Σεπτέμβριο αύξηση κατά 235% στις βίζες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Παράλληλα, κατόπιν επανειλημμένων ελληνικών αιτημάτων προς την Τουρκία, πετύχαμε τη μείωση του «τέλους εξόδου» που καταβάλλουν οι Τούρκοι πολίτες από 40 σε περίπου 8€.
Ανοίξαμε, επίσης, δρόμους προς νέες μεγάλες τουριστικές αγορές όπως αυτή της Κίνας, με χαρακτηριστική την αύξηση των θεωρήσεων το πρώτο τετράμηνο του 2008 σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2005 κατά 228% από το σύνολο των Προξενικών μας Αρχών στη μεγάλη αυτή χώρα.
Από τα παραπάνω παραδείγματα γίνεται εύκολα εμφανές ότι η πολιτική μας αποδίδει καρπούς, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το περισσότερο και το καλύτερο.
Σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και μπροστά στην αβεβαιότητα των εποχών που έρχονται, χρειάζεται εγρήγορση και ετοιμότητα. Σήμερα, το αίτημα για συνένωση όλων των δυνάμεων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να κατακτήσουμε νέες κορυφές για τον ελληνικό τουρισμό, προβάλλει πιο επιτακτικό από ποτέ. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό τουριστικό μέλλον για τον τόπο μας. Είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα, γι’ αυτό και θα προσπαθήσουμε από κοινού να το κάνουμε πράξη.