«Η παρακαταθήκη του Σωκράτη Φανουράκη, για την προσφορά και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο παραμένει ζωντανή μέσω του αθόρυβου έργου του ΙΛΦ», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Επαρχος Κω, κ. Χαλκιδιός

Στο Caravia Beach Hotel στο Μαρμάρι της Κω έγινε το Σάββατο 07/07 η ετήσια τιμητική εκδήλωση για τους υποτρόφους του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό , εκ μέρους του Μητροπολίτη Κω- Νισύρου  κκ.Ναθαναήλ, Αρχιμανδρίτης Νικήτας Παπανικολάου,  ο Έπαρχος Κω κ. Γ. Χαλκιδιός ,   ο εκπρόσωπος του Δημάρχου και πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Εμμ. Ζερβός,  Ταξίαρχος οι τοπικές αρχές, περιφερειακοί Σύμβουλοι, τα μέλη του ΔΣ ( οι πρώην υπουργοί  Κ. Σφυρίου και Γ. Βαληνάκης και οι Ι. Καμπανής και  Β. Ηλιάδης) καθώς και γονείς και συγγενείς των υποτρόφων.

Εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Κρεμαστινός.

Απονέμοντας φόρο τιμής στον Ιδρυτή του Ιδρύματος Σωκράτη Φανουράκη, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι  «το σπάνιο ήθος του Σωκράτη Φανουράκη λείπει από την σύγχρονη κοινωνία και ότι το παράδειγμα του οφείλουν να το μιμηθούν όλοι».

Στην ομιλία του ανέλυσε το πλαίσιο της κοινωφελούς  προσφοράς του ΙΛΦ στην Κώ και τη Χάλκη συνολικής δαπάνης που πλησιάζει το 1εκ.€. από την έναρξη της λειτουργίας του. Αναλυτικά, έχει δώσει 70 υποτροφίες συνολικού ύψους 670.000 ευρώ.  Επιπλέον τόνισε ότι ευοδώθηκαν οι προσπάθειες που  κατέβαλλε το Ίδρυμα ώστε να χορηγήσει για πρώτη φορά υποτροφίες και για προπτυχιακές σπουδές στην Χάλκη ( σε αποφοίτους του Λυκείου Χάλκης Σ. Φανουράκης) , αφού εγκρίθηκε πρόσφατα με δικαστική απόφαση.

Τα τελευταία 5 χρόνια δαπανήθηκαν εξάλλου κονδύλια της τάξης των 262.000 ευρώ για άτομα που είχαν ανάγκη φροντίδας κατ´ οίκον από την Κω   και  από την Χάλκη. Καθημερινά, δεκάδες τέτοια άτομα περιθάλπονται από τις νοσηλεύτριες του Ιδρύματος στα δύο νησιά.

Ο καθηγ. κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και προσωπικός φίλος του Σωκράτη Φανουράκη μίλησε για την ηρωική  θυσία του Διογένη Φανουράκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βασιζόμενος σε πρωτογενή έρευνα στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, και φώτισε κρυφές πτυχές της πορείας του ήρωα, Διογένη Φανουράκη.

Η κ. Σοφία Ηρακλέιδη, Ιστορικός, Παιδαγωγός και υπότροφος του ΙΛΦ, ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο και αναφέρθηκε στα χρόνια του Σωκράτη Φανουράκη από την παιδική του ηλικία μέχρι τα χρόνια της Αφρικής. Την ομιλία της πλαισίωσε μια προβολή Μικρού Μήκος από αρχειακό υλικό εποχής του Σωκράτη Φανουράκη.

Ο κ. Βαγγέλης Ηλιάδης, Διευθυντής του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων Χάλκης και μέλος του ΔΣ του ΙΛΦ, αναφέρθηκε στην μεγάλη και πολύπλευρη του Σωκράτη Φανουράκη στη Χάλκη στον τομέα του Πολιτισμού και της Παιδείας.

Τέλος, ο καθηγ. και Πρόεδρος της Γηριατρικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Καραιτιανός μίλησε για την περίθαλψη των ηλικιωμένων στην Ελλάδα: τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει και γενικότερους προβληματισμούς. Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε  στην  πολύ σημαντική δουλειά που πραγματοποιεί το Ίδρυμα, με μεγάλη σεμνότητα, χωρίς να προβάλλεται ή να διαφημίζεται,  όπως είπε. Επίσης, μεταξύ άλλων, ως Πρόεδρος της Γηριατρικής Εταιρείας Ελλάδος δήλωσε πως θα προτείνει το ΙΛΦ για τιμητική διάκριση για το σημαντικό  του έργο.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μια Έκθεση φωτογραφίας από το προσωπικό αρχείο του Σωκράτη Φανουράκη, αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά των αδελφών Διογένη και Σωκράτη Φανουράκη.