Αποτελέσματα συνάντησης ΥΦΥΠΕΞ, κ. Γ. Βαληνάκη, με τον ΥΦΥΠΕΞ της Ισπανίας, κ. B. Leon (2007-05-03)

Αθήνα, 3 Μαΐου 2007

«Η Τουρκία βρίσκεται καθ’ οδόν προς την ευρωπαϊκή της προοπτική και πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον βηματισμό της, και να εκπληρωθούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από τη μεριά της Ένωσης. Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό σε όλους τους τομείς, και αυτό βεβαίως περιλαμβάνει και τη δημοκρατική λειτουργία, η Τουρκία να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον πάντα πληροί τους όρους που της έχουν τεθεί». Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ισπανό Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Bernardino Leon.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φιλική, εξετάστηκαν διμερή θέματα, καθώς και μια σειρά από ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Στο επίκεντρο της συνάντησής μας ήταν η διμερής συνεργασία, η οποία πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και σε επίπεδο Πρωθυπουργών στο επόμενο χρονικό διάστημα» είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης. «Είναι ένα θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε και σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο των μεσογειακών κρατών-μελών της Ένωσης, δηλαδή τη γνωστή πρωτοβουλία των «8», και βεβαίως και στο επίπεδο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναπτύσσονται μια σειρά από πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να μας φέρουν πιο κοντά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού που ταλανίζει και τις δύο χώρες μας, αλλά και γενικότερα τη Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας μας σε αυτόν τον τομέα και στην εξεύρεση πρακτικών τρόπων για να το αντιμετωπίσουμε από κοινού, καθώς και σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους μας, τόσο της Μεσογείου όσο και της Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

Οι δύο Υφυπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμη και ευρύτερα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις εξελίξεις στη Βαλκανική.
«Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, και βέβαια και με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους, εργάζεται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στα ανοιχτά προβλήματα. Θέλουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή και επίλυση των ζητημάτων με πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

Κλείνοντας, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Ισπανίας: «Έχουμε μια στενή συνεργασία με την Ισπανία και αυτή τη συνεργασία θα τη συνεχίσουμε και είμαι βέβαιος ότι οι δύο χώρες που βρίσκονται τόσο κοντά σε μια σειρά από διεθνή θέματα θα προχωρήσουν αναπτύσσοντας, όταν χρειάζεται, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής έτσι ώστε και στον τομέα καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, αλλά και σε μια σειρά από άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να μπορέσουμε να συνεργαστούμε στενότερα και στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Bernardino Leon επιβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών: «Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερή τους στιγμή, στο καλύτερό τους επίπεδο. Διενεργείται πάντοτε ένας διάλογος και μια ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Πάντοτε είχαμε θετικές και καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή γινόμαστε όλο και πιο δραστήριοι σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, όπως ακριβώς υπογράμμισε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης. Είμαστε παρόντες και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο σε αυτήν την περιοχή και βέβαια και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, στο Ιράκ και γενικότερα στη Μεσόγειο, καθώς και στα Βαλκάνια και την Τουρκία, όπως, επίσης, και οι ευρωμεσογειακές σχέσεις και οι διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία των «8», η Διαδικασία της Βαρκελώνης, η νέα πολιτική γειτνίασης της ΕΕ, απαιτούν από εμάς να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτά τα θέματα, με αυτές τις περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι εντείνεται ακόμη περισσότερο η συνεργασία μας, μέσα στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η σημερινή συνάντηση», δήλωσε ο κ. Leon.