Αποτελέσματα προγεύματος εργασίας ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με κινεζική αντιπροσωπεία (2004-11-11)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης είχε το πρωί πρόγευμα εργασίας με τον Κυβερνήτη της Ντονγκουάν (επαρχία Καντόνα της Κίνας) κ. Τόνγκ Ξινγκ, στελέχη της Κυβέρνησης και επιχειρηματίες της Ντονγκουάν. Στη πρόγευμα εργασίας συμμετείχε και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Στη συνάντηση οι δύο πλευρές πιστοποίησαν τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Ο κ. Γ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και στις επαφές που είχε με Κινέζους αξιωματούχους. Ο ΄Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον κ Τόνγκ Ξινγκ το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για συνεργασία με την Κίνα, επανέλαβε για άλλη μια φορά το θέμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε να μελετηθεί αν θα μπορούσε να θεσπιστεί “Έτος Ελλάδας” στην Κίνα και το αντίστροφο. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε από την εμπειρία της από την πρόσφατη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και απεύθυνε πρόσκληση προς τον κινεζικό λαό να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη σύγχρονη μεταολυμπιακή Ελλάδα, η οποία μετά την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Κίνας έγινε επίσημος τουριστικός προορισμός.

Από την πλευρά του ο κ. Τόνγκ Ξινγκ ανέπτυξε προτάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ζήτησε τη δημιουργία ελληνικού προξενείου στην Καντόνα.