Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στο γεύμα εργασίας που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα συζήτησης το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και την αντιμετώπισή του, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε:

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης βρίσκεται υψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα. Η σημερινή διυπουργική συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, και στην οποία συμμετείχα, αποδεικνύει ακριβώς τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτό.    

Σήμερα συζητήσαμε σε βάθος για το σύνθετο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης όπως αυτό παρουσιάζεται στη χώρα μας και εξετάσαμε τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Τα αίτια, οι επιπτώσεις και η διαχείριση του φαινομένου  απαιτούν, δίχως άλλο, την προσοχή και τη συνεργασία όλων μας.

Οι ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και ο τρόπος αντιμετώπισής τους απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τους Μεσογειακούς μας εταίρους. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις σχετικές με την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις της Ε.Ε. Επιπλέον, έχουμε επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μας και έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις προσπάθειες για καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων μας.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο και συναισθανόμενοι την ευθύνη φύλαξης των συνόρων μας, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, καταθέσαμε, ήδη από τον Ιούνιο του 2004, πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Πρόταση για την υλοποίηση της οποίας εργαζόμαστε εντατικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αυξημένη ροή λαθρομεταναστών που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στα ανατολικά σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια. Η κυβέρνησή μας στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτικής της με την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες σχέδιο π.δ., με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, ενώ οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις συνοριακών φυλάκων αυξάνονται κατά 200.

Όμως, πέραν αυτού, η Ελλάδα αναμένει την ουσιαστική ανταπόκριση της Τουρκίας στο πλαίσιο της υπάρχουσας διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών καθώς και την ταχεία σύναψη της Συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.–Τουρκίας. Το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψή της μας προβληματίζει ιδιαίτερα.   

Κλείνοντας,  θα ήθελα να τονίσω ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη συνεχούς συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας.