Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιoφωνικό σταθμό ALPHA ερωτηθείς για το κλίμα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά από την πρόσφατη περιοδεία σε Σόφια, Παρίσι, Χάγη και Λουξεμβούργο τόνισε:

«Υπάρχει ένα κλίμα γενικού προβληματισμού ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου. Το πρώτο σκέλος αυτής της περιόδου είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Δεκέμβριο. Πρέπει να πω, ότι υπάρχει ρευστότητα στις θέσεις των εταίρων, με την έννοια ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις των απόψεων. Μέσα σε αυτόν τον γενικό προβληματισμό, εμείς  αφενός ξεκαθαρίζουμε τις δικές μας θέσεις, συνολικά για τα θέματά μας, αφετέρου παίρνουμε μηνύματα πληροφόρησης και από τις άλλες πλευρές».

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ενόψει του Δεκεμβρίου ανέφερε:

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο στόχος μας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι όχι απλά καλύτερο για την Τουρκία, αλλά καλύτερο για ολόκληρη τη γειτονιά μας. Η πορεία εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας είναι προς όφελος της σχέσης μας μαζί της και προς όφελος ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος για τη χώρα μας».

Και πρόσθεσε:

«Σχετικά με την κρίση της Τουρκίας, έχουμε επανειλημμένως πει ότι θα είναι συνολική. Δηλαδή όλοι αποφασίζουμε και αποφασίζουμε για όλα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι θα κριθούν  όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την Τουρκία.»