Συνάντηση εργασίας ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη με τον κ. A. Peltomaki Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας (2006-04-17)

Αθήνα, 17 Απριλίου 2006

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, είχε σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, κ. Antti Peltomaki.

Κύριο θέμα συζήτησης των δύο Υφυπουργών ήταν η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Φινλανδία κατά το 2ο εξάμηνο του 2006.

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βαληνάκης και ο κ. Peltomaki, συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. και ειδικότερα την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επίσης, εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κόσοβο.

Ο ΄Ελληνας Yφυπουργός τόνισε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις αρχές της Ε.Ε. «Είμαστε σίγουροι ότι η Φινλανδική Προεδρία, θα εργαστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας, η οποία θα μετατρέψει τη γειτονιά μας, που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως πυριτιδαποθήκη και έχει βεβαρημένο ιστορικό συγκρούσεων, σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας. Με μόνιμη και σταθερή δέσμευση στις σχέσεις καλής γειτονίας και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης.

Μετά τη συνάντηση εργασίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα εργασίας στον κ. Peltomaki.