Δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Βαληνάκη στον ανταποκριτή της ΝΕΤ κ. Φίλιο Στάγκο στο περιθώριο του Υπουργικού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να ξεκινήσουμε με την ιστορική σημασία της σημερινής ημέρας που είναι η υπογραφή των Συμφωνιών Ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης: Πράγματι είναι μια ιστορική ημέρα. Μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη αλλά και ιστορική ημέρα θα έλεγα ιδιαίτερα για τα Βαλκάνια.
Είναι η πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδος που άλλες βαλκανικές χώρες εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βουλγαρία και Ρουμανία λοιπόν των οποίων υπογράφονται οι Συνθήκες προσχώρησης σήμερα πρόκειται αν γίνουν μέλη -αν όλα πάνε καλά- μέχρι το τέλος του 2007 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι φυσικά μια καλή εξέλιξη για την σταθερότητα, τη συνεργασία και την ευημερία της περιοχής μας με θετικό αντίκτυπο και για τους άλλους γείτονές μας.
Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση θέλει όλες οι χώρες αν είναι δυνατόν της ευρύτερής μας περιοχής, της βαλκανικής, να προχωρήσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βεβαίως πάντα με την προϋπόθεση ότι σέβονται τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτόν τον προορισμό.
Δημοσιογράφος: Ειδικά για την Ελλάδα, ποια θα είναι τα οφέλη από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης: Για την Ελλάδα είναι εμφανές πρώτα-πρώτα ότι θα δώσει μια άλλη προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού δυο άλλες χώρες από την ίδια περιοχή με εμάς, και όπως είναι φυσικό, με παρόμοια συμφέροντα, θα μπορέσουν να βοηθήσουν έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήσει πολιτικές πιο κοντά στα δικά μας ενδιαφέροντα.
Δημοσιογράφος: Αναφορικά με τα Βαλκάνια για τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;
Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης: Στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν υπάρχει αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως προς το θέμα των εκλογών που έγιναν εκεί και οι οποίες δεν έγιναν με τον απαραίτητο σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν τέτοιες εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό θεωρήθηκε ως κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει στη συνέχεια την πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γίνεται επίσης αναφορά στα Συμπεράσματα και στο θέμα της εκκρεμότητας με το όνομα. Λένε μέσα τα συμπεράσματα ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς να βρεθεί η αμοιβαία αποδεκτή λύση που είναι αναγκαία προκειμένου να λυθεί το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζεται η ελπίδα ότι τα μέρη θα εντείνουν τις προσπάθείες τους έτσι ώστε να εξευρεθεί αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Δημοσιογράφος: Το όλο πλαίσιο των προσπαθειών για το όνομα δεν έχει όμως καμία άλλη ευρωπαϊκή εμπλοκή. Έτσι δεν είναι;
Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης: Οι διαπραγματεύσεις γίνονται, όπως ξέρετε, υπό την αιγίδα του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως είναι σημαντικό ότι οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με το αυριανό Συμβούλιο Σύνδεσης, ποια είναι η σημασία δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διαπραγματεύσεις με άλλα κείμενα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Ωστόσο αύριο είναι μια πρώτη αρχή. Ποια είναι η σημασία τους;
Υφυπουργός κ. Γιάννης Βαληνάκης: Στην ίδια λογική ευθεία των όσων είπα γίνεται κάθε φορά προσπάθεια από την Ελλάδα να προωθηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που τίθονται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αύριο λοιπόν στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από προϋποθέσεις που τίθενται προς την Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτές οι προϋποθέσεις αφορούν και θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων. Όλα αυτά έχουν να κάνουν βεβαίως και με το θέμα της Χάλκης, τις περιουσίες των ομογενών μας, τους Έλληνες της Ίμβρου και Τενέδου. Αναφέρεται επίσης και μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις στρατού και πολιτικής και γενικότερα με αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όσα αναφέρονται στο κείμενο του Συμβουλίου Σύνδεσης είναι στην θετική κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση που και εμείς θα θέλαμε.