Ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009, οι εργασίες του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργάνωσε η νέα Τσεχική Προεδρία στην Πράγα. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Το συμβούλιο απασχόλησαν το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, υπό το φως και της πρόσφατης Ρώσο ουκρανικής διένεξης και των γνωστών προβλημάτων που αυτή προκαλεί στην προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διατλαντικές σχέσεις όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ημερήσια διάταξη της μελλοντικής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, καθώς και οι εξελίξεις στο ζήτημα  της Συνθήκης της Λισαβόνας σε σχέση με την πρόσφατα εκπεφρασμένη Ιρλανδική στάση.   

Για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διόδων προμήθειας ενέργειας για την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας  της Ευρώπης, μέσα από τη συμμετοχή της χώρας μας στους αγωγούς TGI και South Stream.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διατλαντικές σχέσεις, εκτός από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής ασφάλειας και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στη Γάζα, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει με μία φωνή και υπογράμμισε την ανάγκη της άμεσης εκεχειρίας και την κομβική σημασία ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην περιοχή.