Με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης απέναντι στον πολίτη, προσεγγίζουμε μια σειρά από εξελίξεις με στοχευμένες, ανθρωποκεντρικές πολιτικές δράσεις και πρωτοβουλίες:

=> Τσουνάμι
Υπήρξε άμεσα κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Γεγονός με έντονο συμβολισμό αλλά και σημασία είναι ότι το πρώτο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στις πληγείσες περιοχές ήταν ελληνικό.Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, οι τοπικές διπλωματικές και προξενικές αρχές μας, έσπευσαν να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις επί ημέρες σε 24ωρη βάση. Συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βοηθήσαμε στην επιστροφή πολιτών και από άλλα μέλη-κράτη της Ε.Ε. Χωρίς όμως την πραγματικά άμεση και γενναιόδωρη ανταπόκριση του ελληνικού λαού, κάθε συνδρομή θα ήταν λίγη. Χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά του έλληνα πολίτη, η Ελλάδα καταγράφηκε ως μία από τις πρώτες χώρες στην προσφορά βοήθειας στην περιοχή.

=> Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο/ναυτικοί
Τόσο στην τραγωδία με το τσουνάμι, όσο και στις περιπτώσεις των Ελλήνων ναυτικών που κρατούνταν στο εξωτερικό, αποδείξαμε ότι διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Η περίπτωση της απελευθέρωσης των Ελλήνων ναυτικών μας από τις φυλακές του Πακιστάν, μετά από συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και έντονες διαβουλεύσεις με την Πακιστανική πλευρά, κατέδειξαν του λόγου το αληθές. Για τη μεταφορά των Ελλήνων ναυτικών από το Ισλαμαμπάντ μετέβησαν με το κυβερνητικό αεροσκάφος ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης.