Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα 8” του Mega Channel (2006-06-06)

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2006

«Υπάρχουν οι αναλυτές και υπάρχουν οι διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής. Οι αναλυτές είναι ελεύθεροι να λένε την άποψή τους με τον τρόπο που εκείνοι πιστεύουν καλύτερα. Οι διαμορφωτές πρέπει να προσέχουν, να ασκούν τα καθήκοντά τους με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα», είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στα εσωτερικά της Τουρκίας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel και στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα 8».

«Εμείς είμαστε ο κριτής, η Τουρκία είναι η κρινόμενη. Αυτόν τον ρόλο έχουμε, μην τον ξεχνάμε. Πρέπει να μαθαίνουμε τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης και βεβαίως να λέμε τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας θέσεις και να προωθούμε τα δικά μας συμφέροντα», τόνισε ο κ. Βαληνάκης μιλώντας για την επερχόμενη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών, κας Ν. Μπακογιάννη, με τον ομόλογό της, κ. Α. Γκιούλ στην Κωνσταντινούπολη. Και συνέχισε: «Αυτό δεν γίνεται δια της απουσίας σχέσεων. Δύο γειτονικές χώρες πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους και μάλιστα για ένα λόγο παραπάνω, καθώς η Τουρκία είναι πλέον χώρα που προχωρά στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει κάποια μέρα να γίνει μέλος της».

«Θέλω να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και να γνωρίζουν ότι όχι μόνο υπάρχει στρατηγική, αλλά και σαφής τακτική. Έχουμε σχεδιάσει όλες μας τις κινήσεις», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών. «Έχουμε μια δύσκολη γειτονιά και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο στόχος που έχουμε θέσει, να αλλάξουμε δηλαδή τη γειτονιά μας από αυτό που ήταν παλιά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά». Ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε ότι: «βεβαίως, πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία, δεν θα την κάνουμε μόνοι μας αυτή την πολιτική. Αν η Τουρκία δεν ενσωματώσει όλες τις αλλαγές, δεν θα προχωρήσει ποτέ στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Σε ερώτηση για την εσωτερική κατάσταση στη γείτονα χώρα, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι «το βεβαρημένο παρελθόν που έχει η Τουρκία στα θέματα δημοκρατίας, είναι αυτό που μαζί με άλλα κράτη-μέλη προσπαθούμε ν’ αλλάξουμε μέσα από την ευρωπαϊκή της προοπτική. Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά είναι τέτοιες που υποχρεώνουν την Τουρκία να προσεταιριστεί τη λογική των άλλων δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτό όμως δε θα γίνει σε μια νύχτα».

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Βαληνάκης επισήμανε ότι «σε μια δημοκρατία είναι ευπρόσδεκτη κάθε άποψη που μπορεί να υπάρχει και ιδίως από έναν παράγοντα της χώρας, όπως είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν έχει κάτι να πει».