Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 8 Μεσογειακών Κρατών-Μελών της ΕΕ (2007-07-06)
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2007
«Η πρόταση της Γαλλίας για τη δημιουργία μίας Μεσογειακής Ένωσης έχει το θετικό στοιχείο ότι φέρνει κοντύτερα τις δύο πλευρές της Μεσογείου, έτσι ώστε να εργαστούμε πιο εντατικά σε μία σειρά από καινούργιους τομείς προκείμενου να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία παραπέρα. Πολλοί έχουν θεωρήσει αυτή την πρόταση της Γαλλίας ως ένα υποκατάστατο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη άποψη από τη σταθερή μας θέση, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κρίνεται μέσα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουμε λάβει, δηλαδή μέσα από μία σειρά προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που η Τουρκία πρέπει να πληροί. Πλήρης συμμόρφωση σημαίνει και πλήρη ένταξη.»
Τα παραπάνω δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, μετά το πέρας των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών των οκτώ Μεσογειακών Κρατών – Μελών της ΕΕ, στη Σλοβενία, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας. Η συζήτηση για τη Μεσογειακή Ένωση ακολούθησε την παρουσίαση της γαλλικής πρότασης από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Bernard Kouchner, για τη δημιουργία μίας Μεσογειακής Ένωσης, η οποία θα έχει κυρίως οικονομικό χαρακτήρα, θα καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια, αλλά και το πρακτικό ενδιαφέρον που έχουν οι μεσογειακές χώρες για την περιοχή.
Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την πορεία της στην ΕΕ ως σήμερα, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε: «Θέλουμε η Τουρκία να προχωρήσει και να υπάρχει αυτή η προοπτική της πλήρους ένταξης. Μόνο αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για μία χώρα όπως η Τουρκία προκειμένου να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Βεβαίως και μας απασχολεί όλους η προοπτική αυτό να μην συμβεί στο τέλος του δρόμου ή καθοδόν, και είναι λογικό να προβληματιζόμαστε. Εμείς θα θέλαμε να δούμε ταχύτερους ρυθμούς προσαρμογής της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς».
Το Μεσανατολικό βρέθηκε, επίσης, στο επίκεντρο των εργασιών της Συνάντησης, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαληνάκης «αποτελεί λογική συνέχεια της πρωτοβουλίας που πήραμε πριν από ένα χρόνο να έχουμε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών των 8 Μεσογειακών Κρατών-Μελών της ΕΕ, συχνές άτυπες συναντήσεις, δεδομένων των κοινών συμφερόντων και των κοινών θεμάτων επί των οποίων πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας».
«Λόγω γεωγραφικής γειτνίασης και πολιτικού ενδιαφέροντος θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε στην πρωτοπορία των Κρατών-Μελών που θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι σύνθετη και ιδιαίτερα ανησυχητική. Γι’ αυτό και μέσα από τη συνάντηση μας καλούμε για τη λήψη πρωτοβουλιών που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τα πράγματα μακριά από τον φαύλο κύκλο της βίας και της διχόνοιας στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα», επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών