Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών & Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Βαληνάκη στην εκδήλωση «60 χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα» της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς.

Σεβασμιώτατε,
Κύριε συνάδελφε Λευτέρη Ζαγορίτη
Κύριε Νομάρχη
κύριε Έπαρχε
Κυρία Δήμαρχε
κυρίες και κύριοι πρόεδροι
Κύριε Αντινομάρχη
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Για όλους τους Δωδεκανήσιους η επέτειος της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό είναι ιστορικό ορόσημο μνήμης, χαράς και υπερηφάνειας για τα νησιά μας. Το μήνυμά της είναι αυτό του αδιαπραγμάτευτου αγώνα και της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα. Μήνυμα εξίσου επίκαιρο και σήμερα.

Χρέος αλλά και πρόκληση για τη δική μας τη γενιά είναι τα Δωδεκάνησα να εισπράξουν τα οφέλη που αναλογούν στην προσφορά τους και να ανέβουν ψηλότερα.

Και πράγματι με ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο, συλλογικό κυβερνητικό έργο στα νησιά μας προκειμένου να μπουν οι γερές βάσεις για δυναμική, ισόρροπη, διατηρήσιμη, ανάπτυξη. Στο κέντρο της πολιτικής μας ήταν και είναι πάντα ο συμπατριώτης μας  και οι ανάγκες του.

Η σημερινή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά από μια σημαντική απόφαση για τον τόπο μας. Νιώθω υποχρέωση μου απ’ αυτό εδώ το βήμα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον κ. Σουφλιά καθώς μέσα από το νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επέδειξε πραγματικά την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών μας. Το εθνικό Χωροταξικό σχέδιο, μαζί με τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια συνιστούν μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα μας και μάλιστα από αυτές που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Κι αυτό γιατί προσδιορίζει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη κάθε συγκεκριμένης περιοχής για πολλές δεκαετίες αλλά και το μερίδιο και τον ρόλο που αναλογεί σε κάθε μία από τις περιοχές μέσα στον εθνικό σχεδιασμό.

Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω, όλο το προηγούμενο διάστημα, στον Υπουργό και στους άμεσους συνεργάτες του  την φωνή και το αίτημα των συμπατριωτών μας και των συλλογικών φορέων του τόπου μας. Για την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας για τα Δωδεκάνησα.  Και τούτο διότι  ο τόπος μας λόγω αφενός του διεθνούς εξωστρεφούς ρόλου του ως γέφυρας ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στο πλαίσιο νέων ευρωπαϊκών πολιτικών  και αφετέρου της σημαντικής συμβολής του στην εθνική οικονομία, δικαιούται ρυθμίσεων  που συνεισφέρουν στην παραπέρα ανάπτυξη και στην άρση των μειονεκτημάτων λόγω της μεγάλης  απόστασης  από τον ηπειρωτικό κορμό της Χώρας.

Η προσπάθεια αυτή έπιασε πραγματικά τόπο κι αυτό οφείλω να το τονίσω και να το αναγνωρίσω. Πετύχαμε την αναβάθμιση της Ρόδου σε εθνικό πόλο ανάπτυξης και όχι απλά τοπικής περιφερειακής σημασίας αλλά και άλλες ρυθμίσεις που εγγυώνται μόνιμα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για τα νησιά μας. Η ένταξη της Ρόδου στους εθνικούς πόλους ανάπτυξης στο ίδιο επίπεδο με τις έδρες περιφερειών σημαίνει αναβάθμιση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών της  και προώθηση δράσεων  καινοτομίας, με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού της δυναμικού.

Ο Πόλος αυτός είναι ουσιαστικά όλης της Δωδεκανήσου αφού περιλαμβάνει ως κύρια αναπτυξιακή ενότητα και την Κω και την Κάλυμνο τις οποίες αναβαθμίζει σε σημαντικά κέντρα. Όλα αυτά περιμένουμε να εξειδικευθούν πιο αναλυτικά και με τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια έτσι ώστε τα οφέλη να επεκταθούν παντού. Ανάμεσα σ αυτά που επίσης έγιναν για τα νησιά μας είναι να αναγνωριστεί από το νέο σχέδιο ως ζωτικής σημασίας  η επέκταση της πολιτικής της επιδότησης των άγονων νησιωτικών γραμμών (για  πλοία, αεροπλάνα, υδροπλάνα), με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια που θα εξασφαλίζουν 12μηνη εξυπηρέτηση. Και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο δίνουμε κι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον καλό φίλο και συνάδελφο  Πάνο Καμένο, ο οποίος ήδη με τη δουλειά του έχει δώσει καινούργια πνοή στην επίλυση του ακτοπλοϊκού και της ενδονησιωτικής επικοινωνίας.

Ο κατάλογος των θετικών ρυθμίσεων είναι μακρύς και δεν θέλω να σας κουράσω. Θέλω μόνο να εξάρω ιδιαίτερα την αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου σε λιμένα διεθνούς ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας που ανοίγει νέες δυνατότητες για να αποκτήσει επιτέλους η Ρόδος το μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι που δικαιούται. Έχουμε τώρα όλοι μια αυξημένη ευθύνη. Όπως ενώσαμε όλοι ιδέες και προτάσεις για να διεκδικήσουμε την ένταξή μας στους Εθνικός πόλους ανάπτυξης – και εδώ πρέπει να κάνω μνεία της συμβολής του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,  του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Δήμου Ροδίων – έτσι πρέπει και να συνεχίσουμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά ευκαιρία.

Ο δρόμος του διαλόγου και της συνεργασίας είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προς την επιτυχία και αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά. Όπως επίσης αποδεικνύεται ότι τις πόρτες πρέπει να τις χτυπάμε έχοντας στα χέρια μας μελετημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Διότι τότε οι πόρτες ανοίγουν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Έχοντας το προνόμιο αλλά και τη μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπώ τα νησιά μας στην κυβέρνηση, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να διεκδικούμε υπεύθυνα και με πειστικά επιχειρήματα. Όταν αυτό συμβαίνει πάντα υπάρχουν «ευήκοα ώτα» για να μας ακούσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει ο τόπος μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν πιστεύω πως πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο εντατικά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την υπεύθυνη συνεισφορά  να κάνουμε πράξη το όραμά μας για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα.

Είμαστε στην αφετηρία ενός αγώνα, και δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι αγώνας αντοχής. Είμαι όμως βέβαιος πως βάζοντας τα δυνατά μας και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσουν όλους. Το αξίζει άλλωστε ο τόπος μας και το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.