Σημεία Ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στην 6η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για την Βιομηχανία
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2006
«Η επιλογή της Ρόδου συμβολίζει ακριβώς τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησής μας, να αναδείξουμε μέσα από αυτά τα σχήματα συνεργασίας, τις συνοριακές περιοχές, σε γέφυρες και μοντέλα των συνεργασιών αυτών» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Γιάννης Βαληνάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην 6η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για την Βιομηχανία, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2006, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.
«Άλλωστε οι ακριτικές περιοχές είναι και εκείνες που θα κερδίσουν πρώτες από αυτή τη συνεργασία», συνέχισε ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία, που συμπληρώνει σε λίγους μήνες 11 χρόνια ζωής, και για την οποία, όπως ανέλυσε, τέθηκαν στη Διάσκεψη της Βαρκελώνης τρεις βασικοί άξονες:
α) Πολιτική συνεργασία με στόχο τη μετατροπή της μεσογειακής λεκάνης σε χώρο ειρήνης και σταθερότητας με ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα του ανθρώπου, τις σχέσεις καλής γειτονίας κ.λ.π.
β) Οικονομική συνεργασία με στόχο τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών ως το 2010, με έμφαση στα αγροτικά και τα βιομηχανικά προϊόντα.
γ) Κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία, με στόχο την επικοινωνία σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, θέματα περιβάλλοντος, υγείας, μεταφορών, εργασίας, τουρισμού, μετανάστευσης κ.λ.π.
Ο κ. Βαληνάκης υποστήριξε ότι οι τρεις αυτοί τομείς συνεργασίας δεν είναι αυτόνομοι αλλά πρόκειται στην ουσία «για συγκοινωνούντα δοχεία πολιτικής, καθώς η ευημερία δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την ειρήνη και τη σταθερότητα, και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την προσέγγιση των κοινωνιών και των πολιτισμών.»
Ο Υφυπουργός, που μόλις είχε επιστρέψει από την 61η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την Ελληνική Προεδρεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξήγησε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην περιφερειακή συνεργασία, δίδοντας ως παράδειγμα την συζήτηση στο ΣΑ για το Μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, και αποτελεί την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια. Ενώ δήλωσε πως μέσα στον Οκτώβριο το Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για να προχωρήσουν σε βάθος οι ευρωμεσογειακές σχέσεις.
Αναφερόμενος στη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με τα επιμέρους Υπουργεία και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι είναι άριστη, και με την εν λόγω Διάσκεψη αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Μεσόγειος πρέπει να μετατραπεί από θάλασσα που χωρίζει, σε θάλασσα που ενώνει, και αυτό θα γίνει μέσα από τη σταθερή οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος ευημερίας και ασφάλειας» επεσήμανε ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι στο οικονομικό πεδίο κοινή επιδίωξη των μελών είναι η δημιουργία μιας περιοχής ευημερίας για όλους τους λαούς. «Η εξάλειψη των ανισοτήτων Βορρά – Νότου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαρκούς προσπάθειας όλων. Η εγκατάσταση Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μέχρι το 2010 είναι ο καθαρός μας στόχος.»
Συγκεκριμένα για την ενίσχυση των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ.Βαληνάκης τόνισε ότι υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη ανταγωνιστικών και καινοτόμων μορφών οικονομικής δράσης», υπογραμμίζοντας ότι «η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, στο πλαίσιο ενός από κοινού συμφωνημένου Σχεδίου Δράσης.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι εξελίξεις που σημειώνονται σε όλους τους τομείς απαιτούν αποτελεσματικές πολιτικές που δεν θα φοβούνται να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις, να δώσουν διεξόδους και λύσεις.»
«Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που πρέπει να υπερβούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, «όμως με όραμα, με τόλμη, με συστηματική δουλειά, με συνεννόηση και διάλογο, μπορούμε να πετύχουμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, να μετατρέψουμε τις απομακρυσμένες και αποκομμένες περιοχές σε γέφυρες και εφαλτήριο συνεργασίας».