Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στη δεύτερη σε σειρά εκδήλωση του προγράμματος ενημέρωσης και διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, με τίτλο "Η Ευρώπη προχωράει, η Ελλάδα κερδίζει" που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. Η ειδική ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ελληνικό  Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, ο ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε:

"Η ανάγκη για μία Ε.Ε. πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική, περισσότερο αναγνωρίσιμη, πιο κοντά στον πολίτη, δηλαδή μία Ένωση πιο ισχυρή πολιτικά, ήταν σαφής πριν ακόμη από τη διεύρυνσή της με 10 νέα κράτη μέλη. Η Ευρώπη των "25" είναι, ανάμεσα στ΄ άλλα και η Ευρώπη των αντιθέσεων, των διαφορετικών απόψεων. Αυτή η πολιτικά και κοινωνικά πλουραλιστική Ευρώπη έπρεπε να γίνει θεσμικά συνεκτικότερη και πολιτικά αποτελεσματικότερη. Η Συνταγματική Συνθήκη ήταν η απάντηση στο ερώτημα πως θα διοικηθεί καλύτερα αυτή η μεγαλύτερη Ευρώπη. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η Ε.Ε. έκανε ένα μεγάλο βήμα και στις δύο πλευρές της ολοκλήρωσής της, τη διεύρυνση και την εμβάθυνση."

Στη συνέχεια του χαιρετισμού, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της χώρας μας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης:

"Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις χώρες που επιθυμούν τη μεγαλύτερη δυνατή εμβάθυνση της ολοκλήρωσης. Είναι γνωστή η θέση μας ότι η χώρα μας πρέπει να είναι στο κέντρο της Ευρώπης, να συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία που ξεκινάει, να συμπρωταγωνιστούμε και με δικές μας πρωτοβουλίες.

Για αυτό και η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι η Ελλάδα στην πρώτη σειρά των κρατών που θα κυρώσουν τη Συνθήκη. Έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να μην μείνει η χώρα μας πίσω, αλλά και να συγκαταλέγεται στους συμπρωταγωνιστές".