Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο με θέμα: "Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το Μέλλον της Ευρώπης". 

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005

             
 
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εκστρατείας ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εκστρατεία ενημέρωσης, ο κ. Γιάννης Βαληνάκης τόνισε ότι: "Θέλουμε τον ευρύτερο δυνατό διάλογο και την ενδελεχή ενημέρωση των πολιτών για την Συνταγματική Συνθήκη. Θέλουμε την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών".

Ο ΥΦΥΠΕΞ, στη συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων της εκστρατείας της κυβέρνησης που κινείται στους παρακάτω άξονες:

1. Συζητήσεις στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

2. Αμεση και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τη συνδρομή Πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

3. Εκστρατεία μέσω της τηλεόρασης και των άλλων ΜΜΕ (σποτάκια, συζητήσεις κ.α.)

4. Ειδική ιστοσελίδα "Ευρώπη για Μένα".

5. Ευρω-λεωφορείο – "100 Μέρες Ευρώπης", που θα επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των νομών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

6. Ειδικές δράσεις για τους μαθητές από το Υπουργείο Παιδείας.

7. Αλλες υποστηρικτικές δράσεις: εκθέσεις, διαγωνισμοί κλπ.

Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο διττό χαρακτήρα της Συνταγματικής Συνθήκης, δηλαδή στο ότι πρόκειται για κείμενο συνταγματικού χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα και  για μια Συνθήκη μεταξύ κρατών.

Ειδικότερα, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης, εστίασε και ανέλυσε βασικά σημεία της Συνταγματικής Συνθήκης και τον αντίκτυπο που θα έχουν στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι με τη Συνταγματική Συνθήκη:

" Βελτιώνεται η διακυβέρνηση μιας διευρυμένης Ένωσης 25 κρατών-μελών
" Ενισχύεται η δημοκρατικότητα, η διαφάνεια και η κοινωνική διάσταση της Ε.Ε.. Η Ευρώπη είναι πιο κοντά στον πολίτη
" Καθιερώνεται η αμοιβαία συνδρομή των Κρατών Μελών απέναντι σε εξωτερικές απειλές και η  Αμυντική Συνεργασία
" Ενισχύεται η κοινή Εξωτερική Πολιτική
" Θεσπίζεται κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων για θέματα λαθρομετανάστευσης κλπ.
" Περιλαμβάνονται πρόνοιες για αναπτυξιακές δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον τουρισμό και την ενίσχυση των νησιωτικών, συνοριακών και ορεινών  περιοχών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης καθώς και στο Μέλλον της. Σε ότι αφορά το πρώτο, ο ΥΦΥΠΕΞ ανέφερε ότι ορισμένα δημοψηφίσματα θα είναι πιο δύσκολα από άλλα, και δεν μπορεί να αποκλειστούν εκπλήξεις. Όμως έθεσε το ερώτημα του αν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον όσους επί δεκαετίες δεν κατάφεραν να πιστέψουν στην Ευρώπη. Ειδικά για τη χώρα μας  τόνισε: "Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη ομάδα κρατών-μελών που θα κυρώσουν τη Συνθήκη. Είναι γνωστή η θέση μας ότι η χώρα μας πρέπει να είναι στην καρδιά της Ευρώπης, να συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία που ξεκινάει, να συμπρωταγωνιστούμε και με δικές μας πρωτοβουλίες. Η θέση σε ισχύ της Συνταγματικής Συνθήκης συνεπάγεται μια σειρά από αλλαγές, ευκαιρίες αλλά και προσαρμογές, όπως π.χ. η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό ΥΠΕΞ, για τις οποίες αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη μετά από ένα χαμένο έδαφος 20 ετών κατά το οποίο η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης δεν ήταν ανάλογη των προκλήσεων και αναγκών της χώρας. Σε κάθε περίπτωση έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να μην μείνει η χώρα μας πίσω, αλλά και να συγκαταλέγεται στους συμπρωταγωνιστές. Θα εργαστούμε για την ενίσχυση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Θα εξαντλήσουμε κάθε χαραμάδα ευκαιρίας για να είμαστε μπροστά, ενεργά παρόντες σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της Ευρώπης αλλά και της προώθησης των ειδικών συμφερόντων μας".