Κυριακή, 16-3-2008

Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Ρόδο με θέμα "4 χρόνια νέας διακυβέρνησης" ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο λέγοντας μεταξύ άλλων:

mikri omilia.bmp"Είμαστε όλοι ενωμένοι και δυνατοί, με μπροστάρη τον Κώστα Καραμανλή…Προωθούμε υπεύθυνα τη δεύτερη φάση του μεταρρυθμιστικού μας έργου, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, θέλει κι έναν εύλογο χρόνο για να αρχίσει να αποδίδει οφέλη που θα γίνονται αισθητά από τους πολίτες…Για αυτό και δεν εφησυχάζουμε, ούτε επαναπαυόμαστε. Κάναμε πολλά. Κάνουμε περισσότερα. Γνωρίζουμε τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Που ταλαιπωρούνται από τα κενά, τις αδυναμίες, και τα προβλήματα του χτες. Δεν κρύψαμε -και δεν κρύβουμε- τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Αλλά και δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν σταματάμε. Και δεν θα σταματήσουμε έως ότου εξασφαλίσουμε σε όλους τους Έλληνες αυτά που αξίζουν.  Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Ν.Δ. και πολύ περισσότερο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, μας τιμά. Μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη".

Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ.  Και θέλω αυτό που λέω  να το συμπληρώσω όπως πρέπει. Σας ευχαριστώ που είστε πάντα δίπλα μου, που μοιραζόμαστε ιδέες και προτάσεις, που δίνουμε όλοι μαζί τον καλό αγώνα για να εξασφαλίσουμε αυτά  που αξίζει και δικαιούται ο τόπος μας.

Αυτό το «ευχαριστώ» δεν είναι τυπικό. Είναι ουσιαστικό. Πηγάζει αυθόρμητα από την καρδιά μου. Είναι το χρέος μου σε όλους εσάς,  που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σταθήκατε στο πλευρό μου, σε όλους εσάς που μου δώσατε και μου δίνετε τη δύναμη να εκπροσωπώ το νομό μας, να εκπροσωπώ τα 12νησα στο Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση. Και η ανταπόδοση αυτού του χρέους είναι για μένα συμβόλαιο τιμής. Να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, των υποδομών, των νέων επενδύσεων, των νέων θέσεων εργασίας.

Να δώσουμε σε κάθε Δωδεκανήσιο επιλογές και ευκαιρίες που θα τον βοηθήσουν να φτιάξει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του όπως επιθυμεί κι όπως αξίζει στους κόπους του και στη δουλειά του. Όλοι εσείς που είστε δίπλα μου, γνωρίζετε πως πιστεύω σε μια νέα σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης.  Δεν στηρίχθηκα ποτέ σε μηχανισμούς, δεν στηρίχθηκα ποτέ σε ομάδες. Δεν πιστεύω σε αυτές τις λογικές. Από την αρχή επέλεξα συνομιλητής μου αλλά και κριτής μου να είναι η ίδια η κοινωνία. Όλοι οι πολίτες. Όλοι εσείς. Οι συμπατριώτες μου που καθημερινά προσπαθούν με τη δουλειά τους και τον κόπο τους να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους, καλύτερη τη ζωή των παιδιών τους, καλύτερη τη ζωή στον τόπο μας.

Οι συμπατριώτες μου οι οποίοι, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες,μοχθούν για να κάνουν πραγματικότητα τους στόχους τους και τα όνειρά τους. Για αυτό εμένα με ενδιαφέρει, πάνω απ’ όλα,  η δική μας δυνατή σχέση. Αυτήν προσπαθώ να τιμώ. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον, πάντα με τη δική σας αγάπη, τη δική σας έγκριση και τη δική σας εμπιστοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να συναντηθούμε αυτό το Κυριακάτικο απόγευμα με αφορμή τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων της Νέας Διακυβέρνησης, με ηγέτη και πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
Είμαστε εδώ για να αποτιμήσουμε αυτά που πετύχαμε και να επαναβεβαιώσουμε τους στόχους στους οποίους παραμένουμε σταθεροί και αποφασισμένοι.  Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας να φέρουμε σε πέρας τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που ανέλαβε η παράταξή μας. Για αυτό και κανείς δεν περισσεύει. Είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Θέλω πραγματικά να εξάρω τη συμμετοχή σας στους κοινούς αγώνες και σε όλες τις μάχες της Ν.Δ. σε κάθε επίπεδο. Την καθοριστική συμβολή σας στις  μεγάλες  νίκες  της παράταξής μας, στη μεγάλη νίκη της 7ης Μαρτίου του 2004 και της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007. Η συνεισφορά σας ήταν τεράστια.
Με τη δική σας προσφορά είμαστε, σήμερα, η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο. Ενωμένοι πετύχαμε μια  πορεία γεμάτη από αναμφισβήτητες επιτυχίες και νίκες. Παντού.
Νίκη στις Ευρωεκλογές του 2004. Νίκες στις φοιτητικές και συνδικαλιστικές εκλογές. Νίκες στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ.
Αυτές οι νίκες έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την εμπιστοσύνη της πλατιάς συμμαχίας των πολιτών που θέλουν η πατρίδα μας να βγει μπροστά. Των πολιτών που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Και πράγματι…. Η  Ελλάδα έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μεγάλα βήματα σε πάρα πολλούς τομείς.
Βάλαμε τις βάσεις για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και την εξασφάλιση της ανάπτυξης: Πετύχαμε την έξοδο της χώρας μας από το έλλειμμα, (το οποίο από το  7,3% του ΑΕΠ, που το παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ το 2004, το περιορίσαμε στο 2,7% το 2007). Η ανεργία μειώθηκε. Πάνω από 200 χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρήκαν δουλειά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Από το 11,3% που ήταν η ανεργία το Μάρτιο του 2004, μειώθηκε κάτω από το 8%. Πετύχαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε τα 24,4 δισ. ευρώ (σε σημερινές τιμές) του Δ ΚΠΣ για την περίοδο 2007 – 2013. Είναι πολύτιμοι πόροι και μια μεγάλη αναπτυξιακή ένεση για την πατρίδα μας. Υπογράψαμε σειρά διεθνών ενεργειακών συμφωνιών, που εντάσσουν τη χώρα μας και στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη
και εξασφαλίζουν για την πατρίδα μας ενεργειακή ασφάλεια και σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.Αναπτύξαμε την οικονομική διπλωματία στην υπηρεσία της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, υλοποιήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για ….
– την αύξηση στο ΕΚΑΣ,
– την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ,
– την αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ,
– την αύξηση του κατώτατου επιδόματος ανεργίας,
– τη χορήγηση του επιδόματος στους τρίτεκνους,
– τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Με τα νέα αφορολόγητα όρια καταφέραμε το 53% των φορολογουμένων,
(3 εκατομμύρια φορολογούμενοι,) να μην  χρειάζεται να πληρώσουν ούτε μισό ευρώ για φόρο εισοδήματος!

Αποδεικνύουμε έμπρακτα – και όχι στα λόγια – πως είμαστε η κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσωπο. Αποδεικνύουμε πως σκύβουμε με λογική και ευαισθησία πάνω από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Όπως αποδεικνύουμε πως είμαστε η κυβέρνηση της δράσης και όχι της αδράνειας. Είμαστε η κυβέρνηση που θέλει να λύσει και όχι να διαιωνίσει τα προβλήματα.  Κάποιοι προτιμούνε να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και  να «βλέπουν τα τρένα να περνούν». Όχι εμείς. Όχι η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Εμείς οδηγούμε τη Χώρα προς τα εμπρός. Με όραμα. Με σχέδιο. Με αξιοπιστία.

Φίλες και Φίλοι,
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Αυτές τις μέρες κυρίαρχο θέμα είναι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.Ξεχασμένο στο ράφι  βρήκαμε και το ζήτημα αυτό. Τα χρόνια κυλούσαν αλλά το πρόβλημα παρέμενε ανοιχτό. Εμείς δεν βάλαμε το κεφάλι στην άμμο. Εμείς είπαμε πως είναι ώρα υπεύθυνων χειρισμών.Έτσι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, ένα  ζήτημα άμεσα συνυφασμένο με την σταθερότητα στην γειτονιά μας. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση αυτή, με αποφασιστικότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.  Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι το θεμέλιο προκειμένου να χτίσουμε μια ευρωπαϊκή  γειτονιά. 
Η Ελλάδα, ως πλοηγός του εξευρωπαϊσμού της περιοχής μας, είναι υπέρμαχος της αρχής της καλής γειτονίας και της αμοιβαίας επίλυσης όλων των προβλημάτων. Στη βάση αυτή ορίσαμε με καθαρότητα και σαφήνεια την κόκκινη γραμμή της διαπραγμάτευσης και είπαμε πως πρέπει να εξευρεθεί  μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία  θα στηρίζεται σε ένα σύνθετο όνομα, που θα ισχύει προς όλους. Αυτή την κόκκινη γραμμή την ξεκαθαρίσαμε στους εταίρους μας. Και σε αυτήν μείναμε και θα μείνουμε σταθεροί. Γιατί η  Ελλάδα απέδειξε ότι εννοεί πλήρως αυτά που λέει. Αυτό το καθαρό μήνυμα δεν αφήνει περιθώρια για «δεύτερες σκέψεις». Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν παζαρεύει την αξιοπιστία της. Το «ναι» είναι ναι και το «όχι» είναι όχι. Τα μισόλογα, οι κινδυνολογίες και τα «άλλα λέμε κι άλλα εννοούμε» που τα ζήσαμε δυστυχώς σε χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων και για μείζονα θέματα, όπως το Κυπριακό, δεν έχουν θέση στη φιλοσοφία και την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Εμείς λέμε: καθαρές θέσεις για καθαρές λύσεις. Τώρα το μπαλάκι έχει περάσει στην άλλη πλευρά. Τα Σκόπια καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργούν με ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς. Να αποδείξουν  ότι έχουν  αφομοιώσει  τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού  πολιτικού πολιτισμού. Να τερματίσουν την αδιάλλακτη πολιτική, την εθνικιστική ρητορεία και τις ανιστόρητες προκλήσεις. Είναι ώρα να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα. Χωρίς την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης θα βρουν κλειστές τις πόρτες και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Η παράταξή μας έχει αποδείξει πως είναι η παράταξη των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Για αυτό και δεν εφησυχάζουμε, ούτε επαναπαυόμαστε. Κάναμε πολλά. Κάνουμε περισσότερα. Γνωρίζουμε τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Που ταλαιπωρούνται από τα κενά, τις αδυναμίες, και τα προβλήματα του χτες. Δεν κρύψαμε -και δεν κρύβουμε- τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Αλλά και δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν σταματάμε. Και δεν θα σταματήσουμε έως ότου εξασφαλίσουμε σε όλους τους Έλληνες αυτά που αξίζουν.  Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Ν.Δ. και πολύ περισσότερο στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, μας τιμά. Μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε στις 7 Μαρτίου του 2004 με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή στις 16 Σεπτέμβρη του 2007.

Προωθούμε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθούμε: 
– Περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από τη διάθεση του 80% του Δ ΚΠΣ αλλά και εθνικών πόρων που επενδύονται στην ελληνική περιφέρεια
και στο νομό μας.
–  Αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση.
– Λιγότερη  γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια.
– Ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της.
– Βελτίωση των υπηρεσιών του Συστήματος Υγείας.
– Ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα, που να εγγυάται ασφάλεια παροχών και συντάξεων στις σημερινές, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Δεν ακολουθούμε την πεπατημένη, τη συνήθη δηλ. πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για μετάθεση των προβλημάτων στο απώτερο μέλλον. Η τακτική αυτή, στην πραγματικότητα υπονόμευε το μέλλον και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη θέση, τόσο της χώρας όσο και των επόμενων γενεών. Εμείς δεν εθελοτυφλούμε. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και υπεύθυνοι. Ιδίως απέναντι στη νέα γενιά, στο μέλλον. Και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω. Βλέπετε καθημερινά τη στείρα άρνηση και την μικροκομματική αντίδραση σε κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Καραμανλή. Στον διάλογο απαντούν με σύγκρουση. Στην πρόταση απαντούν με όξυνση.  Με κραυγές προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση. Με ψιθύρους προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Η απάντησή μας είναι μία και μόνη: Δεν θα τους περάσει. Ό,τι κι αν σκεφτούν, ό,τι κι αν επινοήσουν, όποιο τέχνασμα κι αν χρησιμοποιήσουν. Η εικονική πραγματικότητα που ξέρουν τόσο καλά να φτιάχνουν, δεν πείθει πια!

Κατακλυστήκαμε τον τελευταίο καιρό από φημολογίες, διαδόσεις, υπερβολές και ανεπίτρεπτες  γενικεύσεις. Όμως αντί να ασχολούμαστε με «κλειδαρότρυπες» θα έπρεπε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.  Αντί για το κουτσομπολιό και την παραπολιτική θα έπρεπε να συζητάμε πολιτικά, να συζητάμε υπεύθυνα, για τις προοπτικές του τόπου μας και το πως θα κερδίσουμε το στοίχημα της νέας εποχής. Αλλά ο υπεύθυνος και ειλικρινής πολιτικός διάλογος δεν τους εξυπηρετεί. Γιατί αποκαλύπτει σε όλο τον ελληνικό λαό την αδυναμία και την  πολιτική κενότητα των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης. Γι’ αυτό δεν τον θέλουν. Τον πολεμούν.  Επιθυμούν λοιπόν να σκεπάσουν τα πάντα με μικροκομματικούς ανταγωνισμούς,  ενδο – εκδοτικές κόντρες, προσωπικές αντιπαραθέσεις και ιδιοτελείς κινήσεις εντυπωσιασμού.  Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου. Για να λειτουργεί σωστά και προς όφελος των πολιτών και της Χώρας πρέπει κάθε τι να παρουσιάζεται και να αξιολογείται στις πραγματικές του διαστάσεις.Όταν αυτό δεν συμβαίνει είναι προφανές πως κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν σύγχυση. Ευελπιστούν να εκμεταλλευτούν τη νοσηρότητα και τη δικαιολογημένη αποστροφή των πολιτών για τέτοια φαινόμενα και έτσι να προωθήσουν τις δικές τους βλέψεις, τις δικές τους επιδιώξεις. Κάνουν λάθος! Είναι μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι έτσι θα καταφέρουν να αγγίξουν –
-και πολύ περισσότερο να πλήξουν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Ο Κώστας Καραμανλής κατ’ επανάληψη έχει τοποθετηθεί καθαρά, και χωρίς περιστροφές. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά, όλα στο φως, όλα με το όνομά τους και συνεχείς θεσμικές αλλαγές για την εμπέδωση της διαφάνειας παντού.

Σε ζητήματα αρχής και αξιών δεν χωρούν εκπτώσεις. Αυτή η απόφαση είναι μονόδρομος. Αυτή είναι η θέση όλων μας και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε παντού. Ματαιοπονούν λοιπόν όσοι επιχειρούν να ισοπεδώσουν τους πάντες και τα πάντα. Η Νέα Δημοκρατία έχει έναν ισχυρό αρχηγό, έναν ισχυρό πρωθυπουργό, τον οποίο πλαισιώνουμε όλοι με απόλυτη εμπιστοσύνη και βαθιά εκτίμηση.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει αποδείξει ποιος είναι. Είναι ηγέτης μακράς πνοής. Είναι ο ηγέτης που  κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε χαλεπούς καιρούς να βάλει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά εξουσίας. Κατάφερε να ενώσει την παράταξη και να της δώσει όραμα, συνοχή και ομοψυχία. Κατάφερε να διευρύνει την απήχηση του λόγου της και της πολιτικής της και να αποδείξει πως η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη που συνθέτει και ενώνει δυνάμεις.  Κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα καλούμαστε να προχωρήσουμε με θαρραλέα και τολμηρά βήματα μπροστά.
Η ελληνική κοινωνία περιμένει από εμάς, να αλλάξουμε όλα εκείνα, που ταλαιπωρούν τον τόπο. Κάποιοι  ξεβολεύονται. Κάποιοι επιμένουν να νοσταλγούν το παρελθόν. Κάποιοι επιδιώκουν να ελέγξουν τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Ε, λοιπόν….Όλοι εμείς από εδώ του λέμε:
Λογαριάζετε χωρίς τον «ξενοδόχο»! «Ξενοδόχος» είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός κρίνει, αυτός αποφασίζει, σε αυτόν λογοδοτούμε.

Είμαστε όλοι ενωμένοι και δυνατοί, με μπροστάρη τον Κώστα Καραμανλή. Παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν ένα κοινό παρονομαστή.  Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά. Διατηρεί την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου, διατηρεί την πρωτιά στην παράσταση νίκης, και μάλιστα με μια πρωτοφανή διαφορά.

Επιπλέον ο Κώστας Καραμανλής  εμφανίζεται με χαρακτηριστική άνεση ως ο πιο δημοφιλής και ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός. Άλλοι είναι αυτοί που καταποντίζονται και βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.  Και ψάχνουν σανίδα σωτηρίας σε θολές και περιστασιακές συμμαχίες. Ψάχνουν τον Αλέξη τους….
Εμείς απαντάμε συνεχίζοντας πιστά το έργο μας. Προωθούμε υπεύθυνα τη δεύτερη φάση του μεταρρυθμιστικού μας έργου,  το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, θέλει κι έναν εύλογο χρόνο για να αρχίσει να αποδίδει οφέλη που θα γίνονται αισθητά από τους πολίτες. Το έργο αυτό  θα αποτελέσει τη βάση και για νέες νίκες της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή. Για νέες νίκες μας. Για νέες νίκες σας.

Και να σας πω κάτι….φίλες και φίλοι….αυτή η προοπτική είναι και η πιο καλή  για τον τόπο μας, για τα νησιά μας. Διότι έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα Δωδεκάνησα. Στον τόπο μας έγινε και γίνεται μεγάλο έργο. Ένα μεγάλο συλλογικό κυβερνητικό έργο για να  απαντήσουμε στα σωρευμένα προβλήματα του χθες, για να δώσουμε στέρεες λύσεις σε εκκρεμότητες χρόνων,  για να καλύψουμε κενά,  για να φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα που είχαν παραμεληθεί ή βρίσκονταν ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι. Αυτό το αποτέλεσμα έχει τη σφραγίδα όλων μας. Είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης όλων μας να βάζουμε καθημερινά τα δυνατά μας.
Και αξίζει σε όλους μας
– να είμαστε υπερήφανοι για αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα
– να είμαστε αισιόδοξοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση
για αυτά που πρόκειται να επιτύχουμε, βάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη των στόχων μας.
Η προσπάθεια πιάνει τόπο. Βλέπετε τα καλά αποτελέσματα στον τουρισμό.
Δεν πέφτουν από τον ουρανό. Προϋποθέτουν στοχευμένες δράσεις σε πολλά επίπεδα, εντός και εκτός συνόρων. Κάναμε και στο Υπουργείο Εξωτερικών μια μεγάλη προσπάθεια. Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Πήραμε πρωτοβουλίες στην Ε.Ε για να μην αυξηθεί το κόστος της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, για την απλοποίηση της διαδικασίας. Αναβαθμίσαμε την ελληνική προξενική παρουσία στη Ρωσία, την Τουρκία αλλά και αλλού, όπου έχουμε τουριστικά ενδιαφέροντα. Οργανώσαμε επισκέψεις δημοσιογράφων και συνέδρια με προφανή σημασία για την προβολή των  νησιών μας, ιδιαίτερα σε νέες και δυναμικά αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές. Και η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται παντού. Αλλά αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερα. Βλέπετε τη μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των υποδομών. Προκηρύχθηκε, επιτέλους, η πρώτη φάση διαγωνισμού για το Γκόλφ Αφάντου. Η Ρόδος αποκτά ένα πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό αεροδρόμιο.
Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω, το Γυμνάσιο Αφάντου, τη Β’ φάση του δρόμου Λάρδου-Λάερμων, τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Ροδίων, την  αποχέτευση του Δήμου Ιαλυσού, το Φράγμα του Γαδουρά, τη διαπλάτυνση της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου από το Φαληράκι μέχρι τα Κολύμπια.

Και αυτά είναι μόνο κάποια από τη μακριά λίστα των έργων στη Ρόδο. Και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, διότι μάρτυρες είστε όλοι εσείς που τα ζείτε. Και η λίστα αυτή  μακραίνει ακόμη περισσότερο αν συμπεριλάβουμε σε αυτή και το πλήθος των μεγάλων και μικρών έργων που γίνονται σε όλα τα νησιά μας, αλλάζοντας την καθημερινότητα των νησιωτών μας και αποδεικνύοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής μας για ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Και βέβαια πλειάδα έργων αναμένεται να υλοποιηθεί και από δω και πέρα στη νέα προγραμματική περίοδο ως το 2013.
Αξίζει να αναφέρω για παράδειγμα τη διαμόρφωση της Νέας Εισόδου στην Πόλη της Ρόδου, έργο πολλών εκ. €. Το ενδιαφέρον λοιπόν της κυβέρνησής μας είναι έμπρακτα εκφρασμένο και σε πολλά επίπεδα. Πετύχαμε πριν από μερικές ημέρες στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο την ένταξη της Ρόδου από το πουθενά στους εθνικούς πόλους ανάπτυξης, στην κατηγορία που μπήκαν οι έδρες Περιφερειών της χώρας. Και αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, σημαίνει σημαντική αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών στο νησί μας. Σημαίνει επίσης περισσότερες δράσεις για την ανάπτυξη, για την επιχειρηματικότητα, για την ανταγωνιστικότητα, για τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, το λιμάνι της Ρόδου αναβαθμίζεται σε εθνικό λιμένα διεθνούς σημασίας, την ίδια στιγμή που το νησί  αποκτά  προνομιακή θέση στους θαλάσσιους άξονες αφού ορίζεται στο Χάρτη καθαρά η σύνδεση με τον Πειραιά, τη Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο έως και την Αλεξανδρούπολη.

Και επειδή εδώ νιώθω ότι μιλάω στο σπίτι μου, θα σας πω κάτι με μεγάλη ειλικρίνεια. Έχοντας το προνόμιο αλλά και τη μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπώ τα νησιά μας στην κυβέρνηση, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να διεκδικούμε υπεύθυνα, με πειστικά επιχειρήματα και στον σωστό χρόνο. Όταν αυτό συμβαίνει πάντα υπάρχουν «ευήκοα ώτα» για να μας ακούσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει ο τόπος μας. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου καθώς καταφέραμε να βάλουμε τη Ρόδο πάνω στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της Χώρας, αλλά και να υπάρχουν θετικές προβλέψεις και για τα άλλα νησιά μας.
Η προσπάθεια λοιπόν πάντα φέρνει αποτελέσματα. Αλλά ποια προσπάθεια; Η υπεύθυνη. Η μελετημένη. Άλλο να βάλεις μια λίστα αιτημάτων, χωρίς αρχή μέση και τέλος, σε ένα κομμάτι  χαρτί για να πεις ότι κάτι κάνεις και άλλο να προσπαθείς μεθοδικά, τεκμηριωμένα και οργανωμένα να πείσεις για την ορθότητα των επιχειρημάτων και των στόχων σου. Στην πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι κάποιες εντυπώσεις, που γρήγορα όμως εξανεμίζονται.
Στη δεύτερη τα μεγάλα, τα απτά, τα μόνιμα αποτελέσματα.  Τώρα βέβαια βγήκαν και κάποιοι που θέλησαν να απαξιώσουν αυτή την προσπάθεια. Θέλησαν να πουν ότι πήραμε λίγα, ενώ έπρεπε να πάρουμε περισσότερα. Θα πω ένα πράγμα μόνο: Τα Δωδεκάνησα επί σειρά ετών δεν έπαιρναν απολύτως τίποτα. Αντίθετα έχαναν! Οι ευκαιρίες περνούσαν και χάνονταν.
Όσοι σήμερα ασκούν εύκολη κριτική και κάνουν λόγο για «λεκτική» αναβάθμιση και προτείνουν λεκτικές αλλαγές,  ας αναλογιστούν τη δική τους ευθύνη και ας μας απαντήσουν:
–    Πού ήταν αυτοί όταν τα 12νησα έχαναν την  έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ?
–    Πού ήταν όταν χάναμε την  έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ?
–    Πού ήταν όταν χάθηκαν οι προθεσμίες της ΕΕ και δεν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στα όρια των Περιφερειών για να είναι τα νησιά μας επιλέξιμα για πολύ περισσότερα χρήματα από το Δ ΚΠΣ ?
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που πρέπει να μας απαντήσουν, πριν συνεχίσουν την εύκολη κριτική τους. Και τότε ίσως τους αναγνωρίσουμε
πως έχουν κάνει τουλάχιστον την αυτοκριτική τους για όσα έχασαν μέσα από τα χέρια τους,  είτε γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί δεν ήξεραν. Μόνο τότε ίσως πεισθούμε πως το σημερινό ενδιαφέρον τους δεν είναι όψιμο και  προσχηματικό, μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εμείς λέμε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν προς το καλύτερο. Και κάθε επιτυχία μπορεί να γίνει σκαλοπάτι για να ανέβουμε ψηλότερα και να κερδίσουμε αυτά που αξίζουμε και δικαιούμαστε.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Κι αυτή μου τη σιγουριά την αντλώ από την επαφή μου μαζί σας, όλο αυτό το διάστημα. Πίστευα και πιστεύω πως ο ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους πολίτες είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για να πάμε μπροστά για να πετύχουμε. «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» λέει πολύ σοφά η παροιμία. Αν δεν αφουγκραστείς τον ζωντανό παλμό της κοινωνίας, αν δεν συζητήσεις, αν δεν ακούσεις και δεν προβληματιστείς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα έχεις και τη σωστή εικόνα της πραγματικότητας. Για αυτό δεν πιστεύω στην πολιτική, πίσω από κλειστές πόρτες. Όπως δεν πιστεύω και στα «δούναι και λαβείν» κάτω  απ’ το τραπέζι.
Η πολιτική μας ζωή, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από αρχές και αξίες.
Μόνο έτσι θα ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα. Και τι σημαίνει ψηλότερα;
Να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις, τις νοοτροπίες  και τις φοβίες του παρελθόντος και να ανοίξουμε πανιά που θα εκμεταλλευθούν τον άνεμο των αλλαγών, τον άνεμο των νέων προκλήσεων, των νέων ευκαιριών. Η γλώσσα της ειλικρίνειας, της αλήθειας, του διαλόγου και των ευρύτερων συναινέσεων 
είναι ο πιο σύντομος και ο πιο ευθύς δρόμος για να φτάσουμε στο όραμά μας για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα.Όλοι μαζί λοιπόν. 

Γιατί στη δική μου λογική δεν υπάρχουν παντογνώστες και μεσσίες. Αυτά είναι πολιτικά πρότυπα του παρελθόντος. Και δεν φτιάχνεις το καινούργιο με παλιά υλικά. Αυτό λέει η κοινή λογική, αυτό λέω κι εγώ. Μας περιμένει λοιπόν πολλή δουλειά. Και ο χρόνος είναι πάντα λίγος. Ας είμαστε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότεροι για να πετύχουμε και περισσότερα. Όλοι μπορούν να συμβάλουν. Με έντιμες και καθαρές θέσεις. Με καλόπιστη συνεργασία. Με άμιλλα προσφοράς. Αυτά χρειαζόμαστε. Γιατί δουλειά των εκπροσώπων του τόπου, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, δεν είναι, όπως οι γλάροι, να πετάνε πίσω απ’ το πλοίο, μήπως πέσει τίποτα για να ορμήσουν. Γιατί ο καταγγελτικός λόγος και το κρυφτούλι με τις λύσεις δεν είναι η απάντηση για το αύριο. Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ συμφωνούμε. Συμφωνούμε πως χρειάζεται μια φρέσκια και γόνιμη πολιτική για να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά τους Δωδεκανήσιους. Μια  πολιτική που δεν είναι προσυσκευασμένη. Μια πολιτική για πολίτες, και όχι για πελάτες! Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν πιστεύω πως πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο εντατικά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την υπεύθυνη συνεισφορά  να κάνουμε πράξη το όραμά μας για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα. 

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Πετύχαμε πολλά. Πάμε για περισσότερα. Ήρθε η ώρα για τα σημαντικά και τα μεγάλα. Ας βάλουμε ψηλά τον πήχη. Για να περάσουμε από πάνω. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη σας.