Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης, ολοκλήρωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας τις επαφές του στην κινεζική πρωτεύουσα με συνάντηση που είχε με κινέζους δημοσιογράφους από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Η συνέντευξη τύπου έγινε στο ξενοδοχείο που κατέλυσε η ελληνική αποστολή. Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Βαληνάκης έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ΒTV-6 (τηλεοπτικό δίκτυο του Πεκίνου) και στην εκπομπή “Προς το 2008” με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέντευξη τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που αν και βρίσκονται μακριά εντούτοις έχουν κοινά στοιχεία (μακρά παράδοση, χώρες με αρχαίο πολιτισμό κτλ) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα τους θα διοργανώσει επιτυχημένους αγώνες.

Ο ΥΦΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε από την πρόσφατη εμπειρία της και κάλεσε τον κινεζικό λαό να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη σύγχρονη μεταολυμπιακή Ελλάδα η οποία μετά την πρόσφατη τουριστική συμφωνία ΕΕ-Κίνας έγινε επίσημος τουριστικός προορισμός. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους κινέζους δημοσιογράφους αναφορικά με τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πεκίνο με κινέζους αξιωματούχους. Ο ΥΦΥΠΕΞ απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κίνας. Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης κλείνοντας ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση των Αγώνων του Πεκίνου. Νωρίτερα, είχε μια σειρά επαφών με κινέζους αξιωματούχους. Το πρωί συναντήθηκε με τον κ. Τσάνγκ Τσιζούν, Υφυπουργό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ με τον οποίο συζήτησαν για θέματα Ολυμπιακών Αγώνων, πιστοποίησαν τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή θέματα ενώ αναφέρθηκαν και στη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Στη συνέχεια, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Γιάννης Βαληνάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος κ. Λίου Τσινγκμίν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των Αγώνων. Ο κ. Βαληνάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην επιτυχή ισορροπία που επιτεύχθηκε στους Αγώνες της Αθήνας ανάμεσα στις ανάγκες για ασφάλεια αλλά και για διατήρηση του εορταστικού κλίματος της διοργάνωσης με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών χωρίς να διαταραχθεί -στο μέτρο του δυνατού- η καθημερινότητα τους. Τόνισε δε τη σημασία που είχε η Λαμπαδηδρομία καθώς έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής του κόσμου και από τις πέντε ηπείρους προτρέποντας την Επιτροπή να επαναλάβει το ταξίδι αυτό της φλόγας και στους Αγώνες του Πεκίνου.

Ο ΥΦΥΠΕΞ πρότεινε επίσης να μελετηθεί αν θα μπορούσε να θεσπιστεί “Έτος Ελλάδας” στην Κίνα και το αντίστροφο. Η συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, έκλεισε με μία παρουσίαση της προόδου των εργασιών που έχει κάνει η Επιτροπή του 2008μέχρι σήμερα. Το μεσημέρι ο κ. Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο του Πεκίνου κ. Ζάνγκ Μάο Στη συνάντηση ο ΥΦΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε όποιο τομέα της ζητηθεί και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η πολύτιμη ολυμπιακή εμπειρία της Αθήνας. Από την πλευρά του ο κ. Μάο έκανε λόγο για τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Πεκίνου ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας. Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης το απόγευμα συναντήθηκε με τον ομόλογό του Υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. κ. Τσανγκ Γεσούι στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Από πλευράς του ο έλληνας ΥΦΥΠΕΞ ανήγγειλε την έλευση μελών της ελληνικής κυβέρνησης στην Κίνα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευτυχή συγκυρία των αγώνων και να προχωρήσουν σε εντατικοποίηση των επαφών σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ο κινέζος ομόλογός του μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Έγινε εκτενής αναφορά, τόσο στα διμερή, όσο και στα ευρωπαϊκά θέματα ενώ συζητήθηκε επίσης η ελληνική υποψηφιότητα ως μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά τα διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, εμπορίου, παιδείας, πολιτισμού και ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και η προοπτική εγκαθίδρυσης μιας απευθείας πτήσης Αθήνας-Πεκίνου. Ακολούθησε γεύμα προς τιμή του κ. Γιάννη Βαληνάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας όπου ο κ. Γιάννης Βαληνάκης έκανε λόγο για τη νέα προξενική αρχή στην Σαγκάη που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα. Οι κ.κ Βαληνάκης και Γεσούι από κοινού συμφώνησαν για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χώρών εφόσον η Ελλάδα εκλεγεί ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ.