Η διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Τουριστικού Φόρουμ στη Ρόδο, πιστοποιεί την γέννηση ενός θεσμού με διεθνή ακτινοβολία και για αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τη Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου.
Θέλω να καλωσορίσω κι εγώ, έστω και με αυτόν το έμμεσο τρόπο, όλους τους συμμετέχοντες στις εργασίες του Φόρουμ, στο πάντα φιλόξενο και πάντα πανέμορφο νησί μας. Θέλω επίσης να ζητήσω την κατανόησή σας για το γεγονός ότι δεν βρίσκομαι κοντά σας καθώς εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ασιατικών Χωρών.
Δράττομαι δε της ευκαιρίας να τονίσω πως ανάμεσα στα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα της συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε και τις Ασιατικές Χώρες είναι ασφαλώς και ο τουρισμός. Κι αυτό έχει μεγάλη αξία καθώς βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε αναδυόμενες νέες τουριστικές αγορές και οφείλουμε να αξιοποιούμε δημιουργικά τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Αυτή τη διάσταση άλλωστε υπογραμμίζει και το αντικείμενο των εργασιών του 3ου Διεθνούς Τουριστικού Φόρουμ καθώς στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκεται η διαχείριση των αλλαγών που συντελούνται στον παγκόσμιο τουρισμό.
Ολόκληρος ο Κόσμος βρίσκεται, σήμερα, μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, αλλά και σε νέες ευκαιρίες. Ζούμε μια εποχή που έχει ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά της την αλλαγή και την ταχύτητα. Η μεγάλη πρόκληση έχει όνομα: Αξιοποίηση της ευκαιρίας. Για να προλάβεις όμως τις ευκαιρίες πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτές. Δηλαδή να έχεις όραμα, να έχεις σχέδιο, να έχεις μέθοδο, να έχεις επαρκή και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.
Στον 21ο αιώνα η σύγχρονη διακυβέρνηση προϋποθέτει στρατηγικούς σχεδιασμούς και πολιτικές επιλογές, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο την εξυπηρέτηση των αναγκών της παρούσας συγκυρίας, αλλά και των μελλοντικών. Εκεί κρίνονται πλέον οι υπεύθυνες πολιτικές. Στην έγκαιρη διάγνωση, την άμεση ανταπόκριση και την ακλόνητη επιμονή στο χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τον τουρισμό, καθώς αποτελεί σημαντικό παραγωγικό τομέα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με γνώμονα την επιδίωξη του μέγιστου oικονομικού και κοινωνικού οφέλους.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών αφουγκραστήκαμε εγκαίρως τα σημάδια των καιρών και τις νέες παγκόσμιες τάσεις που καταγράφονται από την ανάδυση των νέων οικονομιών. Είδαμε έγκαιρα την αισθητή διαφοροποίηση στη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια συστρατευόμενοι στην επιτυχία της εθνικής στρατηγικής για την Τουριστική Ανάπτυξη. Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Αναβαθμίσαμε και εξορθολογήσαμε την ελληνική προξενική παρουσία. Πήραμε πρωτοβουλίες στην Ε.Ε για να μην αυξηθεί το κόστος της βίζας για τους Ρώσους πολίτες, παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύναψη της Συμφωνίας διευκόλυνσης για τη χορήγηση θεωρήσεων μεταξύ Ουκρανίας – Ε.Ε και κατόπιν επανειλημμένων ελληνικών αιτημάτων προς την Τουρκία, πετύχαμε τη μείωση του «τέλους εξόδου» που καταβάλουν οι Τούρκοι πολίτες κατά την έξοδό τους από τη χώρα τους . Ανοίξαμε επίσης δρόμους προς νέες μεγάλες τουριστικές αγορές όπως αυτή της Κίνας.
Όλα αυτά απαίτησαν σχεδιασμό, διπλωματικούς χειρισμούς, μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Όμως τα αποτελέσματα και ειδικά τα αποτελέσματα του φετινού καλοκαιριού δικαιώνουν τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε καθώς διευκολύναμε την επίτευξή τους. Διότι αυτή είναι η δική μας δουλειά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς δεν μπορούμε να πείσουμε ένα πολίτη χώρας που δεν ανήκει στη συνθήκη Σένγκεν να επισκεφθεί τη χώρα μας. Άλλοι παράγοντες και άλλα κριτήρια διαμορφώνουν αυτή την επιλογή και έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Όμως έχει τεράστια σημασία όταν πλέον ο υποψήφιος επισκέπτης έχει πεισθεί και έχει κάνει την επιλογή του, να μπορεί να την πραγματοποιήσει εύκολα και γρήγορα.
Νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση γιατί αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται. Ωστόσο καμία επιτυχία, μικρή ή μεγάλη, δεν μας εφησυχάζει. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το περισσότερο και το καλύτερο. Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, ξεκινήσαμε την πιλοτική λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Θεωρήσεων στη Μόσχα σε συνεργασία με εταιρεία η οποία συνεργάζεται επιτυχώς, επί σειρά ετών, με πολλές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Η επιλογή της χρήσης του Ελληνικού Κέντρου Θεωρήσεων από τους αιτούντες είναι προαιρετική καθώς θα λειτουργεί παράλληλα με το Γενικό Προξενείο Μόσχας. Η λειτουργία του Κέντρου θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην διευκόλυνση των αιτούντων βίζα, παρέχοντάς τους μικρότερο διάστημα αναμονής, άνεση χώρων, δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης βάσει οδηγιών και καλύτερη εξυπηρέτηση σε συνθήκες ασφαλείας. Επιπλέον, θα επιτρέψει τη διάθεση περισσότερου προσωπικού από το Γενικό Προξενείο Μόσχας για διεκπεραίωση μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων και διασφαλίζει τη συνέχιση της ταχύτατης χορήγησης θεωρήσεων εντός 48 ωρών. Χρόνος που βάσει επίσημων στοιχείων, είναι ο ταχύτερος χρόνος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Με την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως προς τη χορήγηση θεωρήσεων από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία, η λειτουργία του Κέντρου Θεωρήσεων στη Μόσχα πιστεύουμε πως θα συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε στην επόμενη τουριστική περίοδο να έχουμε ακόμη θεαματικότερα αποτελέσματα.
Με την πρωτοβουλία μας αυτή αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πως «χτίζουμε για το μέλλον». Με διορατικότητα και στοχευμένες πρωτοβουλίες προλαβαίνουμε τις αλλαγές και θέλω άλλη μια φορά να βεβαιώσω τους τουριστικούς φορείς πως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι στο πλευρό τους και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε το μεγάλο εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας: τον τουρισμό μας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εποικοδομητική, η αποτελεσματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών – της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων – είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι το πολύτιμο κεφάλαιο που μπορεί να δώσει στον τουρισμό την ώθηση που χρειάζεται, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ένα πολύτιμο κεφάλαιο που μπορούμε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Συνεπώς δεν αρκεί να βρίσκεται απλά ο τουρισμός στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Πρέπει να γίνει «η» προτεραιότητα. Γιατί είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, για τη διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη τη χώρα, για να φέρουμε τα νησιά μας πιο κοντά στο κέντρο.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 3ου Διεθνούς Τουριστικού Φόρουμ και αναμένω με ενδιαφέρον τα δίχως αμφιβολία γόνιμα συμπεράσματά του.