1) Ποιες δραστηριότητες αναπτύξατε, πρόσφατα στον τομέα του Τουρισμού;

Στο Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε από το 2004  μια μεγάλη προσπάθεια συστρατευόμενοι  για την επιτυχία της εθνικής στρατηγικής για την Τουριστική Ανάπτυξη. Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Αναβαθμίσαμε και εξορθολογήσαμε την ελληνική προξενική παρουσία. Νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση γιατί αυτή η πολιτική αποδίδει καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Εξαγγείλαμε πρόσφατα την έναρξη λειτουργίας Ελληνικού Κέντρου Θεωρήσεων στη Μόσχα,  σε συνεργασία με εταιρεία η οποία συνεργάζεται επιτυχώς, επί σειρά ετών, με πολλές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή της χρήσης του Ελληνικού Κέντρου Θεωρήσεων από τους αιτούντες είναι προαιρετική καθώς θα λειτουργεί παράλληλα με το Γενικό Προξενείο Μόσχας. Η λειτουργία του Κέντρου θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην διευκόλυνση των αιτούντων βίζα,  παρέχοντάς τους μικρότερο διάστημα αναμονής, άνεση χώρων, δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης βάσει οδηγιών, καλύτερη εξυπηρέτηση σε συνθήκες ασφαλείας και χορήγηση βίζας στον ταχύτατο χρόνο των 48ωρών.

2) Σημειώθηκε αύξηση των θεωρήσεων που εκδίδουν Ελληνικά Προξενεία σε εκτός ΕΕ χώρες;

Σε ότι αφορά την Ρωσία,  τον Ιούλιο του 2008 σημειώθηκε αύξηση στη χορήγηση θεωρήσεων από το Γενικό Προξενείο Μόσχας κατά 46% σε σύγκριση με τον  Ιούλιο του 2007 και 77% σε σύγκριση με τον  Ιούλιο του 2006. Στην Ουκρανία, από το Προξενικό Γραφείο Κιέβου, είχαμε αύξηση τον Ιούλιο 2008 κατά 37% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2007 και  295% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2005. Στη Σερβία, αύξηση στη χορήγηση θεωρήσεων από το Προξενικό Γραφείο Βελιγραδίου τον Ιούνιο 2008 κατά 134% σε σχέση με τον Ιούνιο 2005. Στην Τουρκία, από το αναβαθμισμένο Γενικό Προξενείο Σμύρνης αύξηση κατά 85% τον Ιούλιο 2008 σε σχέση με τον Ιούλιο 2006. Σε ότι αφορά την Κίνα, είχαμε αύξηση το πρώτο τετράμηνο του 2008 σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2005 κατά 228% από το σύνολο των Προξενικών Αρχών μας στη μεγάλη αυτή χώρα.

3) Ποιες διευκολύνσεις έχουν γίνει σχετικά με τις επισκέψεις Τούρκων στην Ελλάδα;

Με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να αναβαθμιστεί σε Γενικό Προξενείο το Προξενείο  της Σμύρνης. Ταυτόχρονα  και κατόπιν επανειλημμένων ελληνικών αιτημάτων προς την Τουρκία, πετύχαμε τη μείωση του  τέλους που καταβάλουν οι Τούρκοι πολίτες κατά την έξοδό τους από τη χώρα τους από 40 σε περίπου 8 ευρώ.  Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως οι ρυθμοί διεκπεραίωσης που σας ανέφερα δεν επετεύχθησαν τυχαία. Απαίτησαν σχεδιασμό, διπλωματικούς χειρισμούς, μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Τα αποτελέσματα και ειδικά αυτά του φετινού καλοκαιριού δικαιώνουν αυτή την  προσπάθεια και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε, έτσι εξετάζουμε κάθε δυνατότητα για περαιτέρω διευκολύνσεις ως προς τη χορηγήση βίζας στους γείτονές μας, μέσα στα πλαίσια που μας καθορίζει η Συνθήκη Σένγκεν.