Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 27 Απριλίου.
Τη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων θα απασχολήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία, καθώς και η προετοιμασία των Συνόδων Κορυφής για την Απασχόληση και τον Νότιο Διάδρομο που θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Μαΐου 2009. Στη Σύνοδο Εξωτερικών Σχέσεων θα συζητηθούν η παράνομη μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, η προετοιμασία της Συνόδου για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στις 7 Μαΐου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, καθώς και η κατάσταση στην Μπούρμα/Μυανμάρ και στη Σρι Λάνκα.
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο Γεύμα Εργασίας, όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις Διατλαντικές Σχέσεις, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 5 Απριλίου, στις σχέσεις με την Ουκρανία, στην κατάσταση στη Μολδαβία, καθώς και στην Αναθεωρητική Διάσκεψη Ντέρμπαν.