«Η περιφερειακή συνεργασία είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ η απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας» τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, αναφερόμενος στη στρατηγική σημασία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), μετά και από την πρόσφατη κρίση στην περιοχή του Καυκάσου, στην άτυπη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών του ΟΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την προεδρία της Αλβανίας. Ειδικά για τις εξελίξεις στον Καύκασο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει τις προσπάθειες, προς την κατεύθυνση επίτευξης μίας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης.

«Η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία στα πλαίσια του ΟΣΕΠ, καθώς θεωρούμε ότι έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή και πηγή σταθερότητας μέσα από την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και συνέχισε «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού για να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι «δεδομένης της βούλησής μας να γίνει ο ΟΣΕΠ περισσότερο αποτελεσματικός, ευέλικτος και προσανατολισμένος στην εφαρμογή πρακτικών προγραμμάτων, η χώρα μας παραμένει σταθερός υποστηρικτής της υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων του ΟΣΕΠ όπως ο Οδικός Δακτύλιος γύρω από τον Εύξεινο Πόντο και η επέκταση των Θαλάσσιων Λεωφόρων διασύνδεσης των λιμένων στις χώρες του ΟΣΕΠ, ενώ στηρίζει ενεργά την ενίσχυση της συνεργασίας του Οργανισμού με την Ε.Ε.».

Κλείνοντας, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας από την πλευρά της χώρας μας για τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου ΟΣΕΠ, προκειμένου στην επόμενη υπουργική συνάντηση στα Τίρανα στις 23 Οκτωβρίου να εγκριθούν οι Οδηγίες Λειτουργίας του. Επισημαίνεται, ότι το εν λόγω ταμείο αποτελεί ελληνική πρόταση που υιοθετήθηκε στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο την υποστήριξη μικρών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στους τομείς των μεταφορών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικής συνεργασίας, της διευκόλυνσης του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.