Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσώπησε χθες τη χώρα μας  σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Γρενάδας κ. Peter David, εκπροσώπου της Συμμαχίας των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (Alliance of Small Island States- ΑΟSIS), για την παρουσίαση της δρομολογούμενης συνεργασίας για τη χρηματοδότηση  προγραμμάτων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Βαληνάκης, αναφερόμενος στην εν λόγω συνεργασία τόνισε ότι τα νησιωτικά κράτη πλήττονται ιδιαίτερα από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γεγονός που καθιστά επιτακτική τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παράσχει τη συμπαράσταση αυτή. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα και ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων κατοικεί σε νησιωτικές περιοχές, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πλήρως τις ιδιαίτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την AOSIS, και προτίθεται να συνεισφέρει το πόσο του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με στόχο να ενισχυθούν τα προγράμματα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των χωρών που συμμετέχουν στη Συμμαχία. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η σχετική συμφωνία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα τεθεί σε εφαρμογή κατά το πρώτο ήμισυ του 2009.