Συστράτευση για τη Δωδεκάνησο του 21ου αιώνα και επενδύσεις ζήτησε από την ομογένεια ο Γιάννης Βαληνάκης

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι συμπατριώτες μας ομογενείς στον Υφυπουργό Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου στη Νέα Υόρκη, όπου
βρίσκεται από χθες, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 62η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να πραγματοποιήσει επαφές με υψηλούς
αξιωματούχους για σειρά ζητημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Χθες βράδυ, μετά τη δεξίωση που παρέθεσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Α. Μπαμπατσάν, στο περιθώριο της
οποίας είχαν  μία σύντομη συνομιλία, ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε στην Αστόρια, στο «Σπίτι των Κώων», με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της
Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων ΗΠΑ-Καναδά, καθώς και με εκπροσώπους Συλλόγων.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε φιλικό και  ζεστό κλίμα, οι Δωδεκανήσιοι της Νέας Υόρκης είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τον κ. Βαληνάκη για την πρόσφατη εκλογή του και την ανανέωση της θητείας του σε ένα κρίσιμο κυβερνητικό πόστο, όπως αυτό του Υπουργείου Εξωτερικών. «Ήταν προς όφελος μας η αναχώρηση του κ.  Βαληνάκη από τον χώρο της εκπαίδευσης για να μπει στην πολιτική.

Μακάρι η Βουλή να είχε περισσότερους σαν κι αυτόν. Είμαστε σίγουροι ότι και στο κοινοβούλιο μέσα θα διαπρέψει, κι εκεί θα πετύχει…Δεν κέρδισε μόνο η Δωδεκάνησος με την εκλογή σας, κέρδισε όλη η Ελλάδα.
Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και θα είμαστε στο πλευρό σας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα» είπαν μεταξύ άλλων οι συμπατριώτες μας χαιρετίζοντας την παρουσία του κ. Βαληνάκη.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τους ευχαρίστησε με τη σειρά του για την αγάπη  και την εμπιστοσύνη, τους διαβεβαίωσε ότι συναισθάνεται πλήρως τη
μεγάλη ευθύνη και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για ανταποκριθεί στις προσδοκίες. «Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Να πάμε τα νησιά μας πιο μπροστά. Να πετύχουμε την  ανάπτυξη και την ευημερία που χρειάζονται. Και να διεκδικήσουμε στα κέντρα των αποφάσεων αυτά που αξίζουν και δικαιούνται τα Δωδεκάνησα.
Θέλω να σας ζητήσω σε αυτόν τον δύσκολο και μεγάλο αγώνα να είστε αρωγοί και συμπαραστάτες. Πιστεύω στη συλλογική δουλειά που γίνεται με βάση ένα όραμα, έναν στόχο, και σας ζητώ να συστρατευθείτε κι εσείς για την υλοποίηση αυτού του οράματος» τόνισε ο κ. Βαληνάκης. Δεν  παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στη δυνατότητα ψήφου των ομογενών από τον τόπο διαμονής τους, «μία απόφαση της κυβέρνησής μας» που όπως είπε «αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη σύσφιγξη των σχέσεων με την πατρίδα, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης και
της επιθυμίας σας να βοηθήσετε τη γενέτειρά σας».
Αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο των αποδήμων μας, τις επιτυχίες και τις διακρίσεις τους, ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε τη δραστήρια δωδεκανησιακή ομογένεια σημαντική γέφυρα που φέρνει πιο κοντά τον  ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη διαρκή συνδρομή της στη μητέρα πατρίδα. «Είμαστε υπερήφανοι για τα δικά σας επιτεύγματα. Για όλες σας τις επιτυχίες στην κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική ζωή της Αμερικής. Για την προθυμία σας να βοηθάτε  την πατρίδα, για τους ισχυρούς  δεσμούς που διατηρείτε με τα νησιά μας. Αισθανόμαστε ότι έχετε πολλά να προσφέρετε», τους είπε ο Υφυπουργός.

Κλείνοντας ο κ. Βαληνάκης, επεσήμανε τις νέες δυνατότητες που προσφέρει πλέον η χώρα μας όσον αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις από επιχειρηματίες της ελληνικής ομογένειας. Ειδικότερα ο κ. Βαληνάκης σημείωσε:  «Αναγνωρίζετε κι εσείς ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ διαφορετική σήμερα. Διαρκώς αναπτύσσεται, γίνονται δεκάδες σημαντικά έργα, η χώρα αλλάζει. Εμείς ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μας, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο στη νέα θητεία μας.  Κι εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα οι πόρτες είναι ανοιχτές για επενδύσεις σε σοβαρούς κι επιτυχημένους επιχειρηματίες, καθώς δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Δεν πρόκειται μόνο για μία επιχειρηματική επένδυση αλλά και μία προσφορά στην πατρίδα, μία γέφυρα με τους συγγενείς και τους  συμπατριώτες μας» κατέληξε ο κ. Βαληνάκης.

Σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών έχει διμερή συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη με τον Υπουργό Εξωτερικών τη Λιβύης, κ. Abd al Rahman Muhammad Shalgham, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Καλύμνιος  Μητροπολίτης New Jersey, κ. Ευάγγελος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και παραγόντων της δωδεκανησιακής ομογένειας. Το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε δείπνο  εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), οργανισμό του οποίου την Προεδρία, για αυτή  την περίοδο, ασκεί η Τουρκία.