Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ κ. Γ. Βαληνάκη, στο δείπνο εργασίας των 20 Κρατών Μελών «Φίλων της Συνοχής» στις Βρυξέλλες (2005-12-06)
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2005

Σήμερα το βράδυ στις 20:00 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Βαληνάκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο δείπνο εργασίας των 20 Κρατών Μελών «Φίλων της Συνοχής», την ομάδα για τη συγκρότηση της οποίας η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου για πρώτη φορά θα ανταλλαγούν απόψεις σε πολυμερές επίπεδο επί των βρετανικών προτάσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013, όπως παρουσιάστηκαν χθες. Οι 20 Υπουργοί Εξωτερικών θα συντονίσουν τις θέσεις τους ενόψει του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου των 25 της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθούν οι βρετανικές προτάσεις. Λίγο πριν την έναρξη του δείπνου εργασίας, ο κ. Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παραλάβαμε τις προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2007-2013. Μελετούμε τις προτάσεις, αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και συμμαχίες με τους εταίρους μας, έχοντας δύο στόχους:

Αφενός να υπάρξει μία τελική συμφωνία, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου η Ευρώπη να περάσει το μήνυμα ότι είναι ικανή να λαμβάνει τέτοιες μεγάλες αποφάσεις και αφετέρου να διεκδικήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και το τελευταίο ευρώ, το οποίο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα και την ανάπτυξή της. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδικαστεί μέχρι την ύστατη στιγμή. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και επίπονη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μία Ευρώπη 25 χωρών και όχι λιγότερων που ήταν στο παρελθόν».