Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του γαλλικού δημοψηφίσματος τόνισε μεταξύ άλλων:

"Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του γαλλικού λαού. Βέβαια το χθεσινό αποτέλεσμα δημιουργεί σε όλους έναν προβληματισμό.

Η επόμενη μέρα είναι μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Από την άλλη μεριά, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για δεκαετίες η διαδικασία αυτή προχώρησε μέσα από τέτοιες προκλήσεις, οδηγώντας τελικά σε θετικά αποτελέσματα. Στόχος παραμένει πάντα η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 
Η δική μας πρόθεση είναι να υπάρχει πάντα η καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση των Ελλήνων και των Ελληνίδων πάνω στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Τουλάχιστον από τη δική μας τη μεριά, αυτό έχουμε βάλει ως στόχο και για αυτό όπως ξέρετε και η πρόθεσή μας και εμάς, ως Υπουργείο Εξωτερικών, είναι να συνεχίσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας για το Ευρωσύνταγμα.

Είμαστε 25 χώρες που συμμετέχουμε σ’ αυτό το μοναδικό στην ιστορία εγχείρημα. Για να μπορεί να προχωράει μπροστά αυτή η μοναδική επιτυχία στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, πρέπει κάθε φορά να υπάρχει μια λύση που ούτως ή άλλως προκύπτει από τη σύνθεση απόψεων. Μια λύση που να καλύπτει όλους στις γενικές και μεγάλες γραμμές. Αυτός είναι ο στόχος όλων των Ευρωπαίων, όλων αυτών που πιστεύουν στην Ευρώπη.

Υπάρχουν συγκυρίες, όπως, αυτή που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πολύ περισσότερο, να το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να το συζητήσουμε σε βάθος. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα για να το αντιμετωπίσουμε, μαζί με το σεβασμό στην κρίση του γαλλικού λαού. Θα έχουμε συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα στην Ε.Ε. τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Πάντως, η διαδικασία προχωράει κανονικά. Ζήτησε χθες η Ε.Ε. να προχωρήσουν κανονικά – κι αυτό θέλουν και όλες οι κυβερνήσεις – οι διαδικασίες στις υπόλοιπες χώρες. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Βέβαια το πρώτο μέλημά μας είναι οι πολίτες. Αλίμονο αν προχωρώντας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ξεχάσουμε τους πολίτες, τους οποίους και αφορά όλη αυτή η προσπάθεια".