16η Υπουργική Συνάντηση Ε.Ε – Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN)-Δήλωση ΥΦΥΠΕΞ κ. Βαληνάκη (2007-03-16)

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007

«Από την πανηγυρική Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει στο Βερολίνο σε λίγες ημέρες περιμένουμε ότι θα υπάρξει ένα βήμα μπροστά της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εμείς υποστηρίζουμε την έννοια της αλληλεγγύης, την έννοια μιας πολιτικά ισχυρής Ευρώπης. Μίας Ευρώπης ανοικτής απέναντι σε νέα μέλη, άρα σε νέες διευρύνσεις. Αλλά ταυτόχρονα αυτά τα υποψήφια μέλη θα πρέπει να σέβονται όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις εργασίες της 16ης Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη στις 14-15 Μαρτίου. Ως προς το περιεχόμενο της Διακήρυξης που θα υπογραφεί στο Βερολίνο για την επέτειο των 50 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης, τόνισε: «Θέλουμε η Διακήρυξη αυτή να είναι μια Διακήρυξη γραμμένη με τέτοιο τρόπο που να έρχεται κοντά στον πολίτη, που να ακουμπάει στα ενδιαφέροντά του, στην καθημερινότητά του, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι στην πράξη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δύναμη που αφορά στην καθημερινή μας ζωή και την κάνει καλύτερη».

Ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησαν οι Υπουργοί κατά τη διάρκεια της Συνάντησης επισήμανε τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας, και βεβαίως το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. «Είναι πλέον σε όλους συνείδηση και γι’ αυτό γίνεται συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι κλιματικές αλλαγές που σημειώνονται πρέπει να αντιμετωπιστούν από μία πολιτική συνεργασίας και κοινών δράσεων. Σε αυτές τις δράσεις η ΕΕ είναι ήδη μπροστά. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν και είναι γνωστό το ενδιαφέρον μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ενίσχυση της εμπορικής, οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης. «Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 500.000.000 άτομα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές του κόσμου. Η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει μία πολιτική παρουσίας στην περιοχή αυτή. Ανοίξαμε δύο πρεσβείες, μία στις Φιλιππίνες και μία στο Βιετνάμ και σχεδιάζουμε να ανοίξουμε κι άλλες δύο, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στο ήμισυ των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή αυτή. Θέλουμε, λοιπόν, να επεκταθούμε σε συνεργασίες στον εμπορικό, οικονομικό καθώς και στον τουριστικό τομέα, δεδομένου ότι όπως όλοι γνωρίζουμε, και θυμόμαστε από το τσουνάμι πρόσφατα, πολλοί Έλληνες πηγαίνουν στην περιοχή για τουρισμό και πρέπει το ρεύμα αυτό να γίνει διπλής κατεύθυνσης».