«Εμείς θέλουμε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο μέσα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ειρηνικό και ασφαλές μέλλον όλων των εθνοτήτων και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, της μειονότητας των Σέρβων του Κοσόβου. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την περιφερειακή σταθερότητα. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό η λύση που θα προκύψει πρώτα – πρώτα να  συνιστά ένα συμβιβασμό ανάμεσα στα μέρη, μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3, σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου.
 
Ειδικότερα για τις προτάσεις του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. ΟΗΕ, κ. Αχτισαάρι για το Κόσοβο και για τη σχετική συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπου συμμετείχε, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε: «Στο Συμβούλιο υπήρχε ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Είναι όμως σαφές από την τοποθέτηση που κάναμε όλοι οι Υπουργοί ότι το σχέδιο αυτό είναι μια βάση συζήτησης».
 
Αναφερόμενος στις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο και τον Λίβανο για τον εντοπισμό πετρελαίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο κράτος, ως κυρίαρχο κράτος και, βεβαίως, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το δικαίωμα να παραχωρεί τις σχετικές άδειες για την ανεύρεση πετρελαίου. Αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να συμμετάσχουν στον συνολικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να προκύψει η λύση του γνωστού ως Κυπριακού ζητήματος».