Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα: «Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Νέες και Νέοι της ΟΝΝΕΔ,
ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ και ΟΝΝΕΔΙΤΙΣΣΕΣ,
ΔΑΠΙΤΕΣ και ΔΑΠΙΤΙΣΣΕΣ,

Σας ευχαριστώ για την τιμή και την ιδιαίτερη χαρά που μου δίνετε να επικοινωνώ σήμερα με το πιο δυναμικό κομμάτι της παράταξής μας. Τις νέες και τους νέους της ΟΝΝΕΔ αλλά και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που αποτελούν το μέλλον όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας. Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος είχα το προνόμιο να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με φοιτητές. Να συνομιλώ μαζί σας,  να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες σας, τα όνειρα και τις ελπίδες σας. Και αυτή η καθημερινή σχέση σας λέω ειλικρινά πως μου λείπει. Διότι η νεανική φρεσκάδα της σκέψης, ο ενθουσιασμός, το όνειρο και η ανιδιοτέλεια πρέπει να μπολιάσουν την πολιτική σκέψη και την πολιτική συμπεριφορά στη χώρα μας.

Στ’ αλήθεια, δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο ελπιδοφόρο, στις μέρες μας, νέοι άνθρωποι όπως εσείς, να δραστηριοποιείστε ενεργά στα κοινά. Να αγωνίζεστε μαχητικά αλλά και υπεύθυνα για την πατρίδα μας και για  την Ευρώπη. Αυτό είναι και το δικό μας χρέος. Να στηρίζουμε τα όνειρά σας. Κάθε νέος της Ευρώπης που προσπαθεί υπεύθυνα,  πρέπει να βρίσκει ανοιχτό τον δρόμο που θα ανταμείβει την προσπάθειά του. Αυτό λέει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό λέει η Νέα Δημοκρατία.  Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πετύχει πολλά μέχρι σήμερα. Αξίζει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία είναι συγκυρία προκλήσεων και κινδύνων, αλλά και ευκαιριών. Δεν υπάρχουν πια αυτονόητα, δεν υπάρχουν οι «αλήθειες» του παρελθόντος. Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα. Πολύ δε περισσότερο αυτό ισχύει στην εξωτερική πολιτική. Συσχετισμοί αλλάζουν και νέες ισορροπίες διαμορφώνονται από δυνάμεις που δύσκολα ελέγχονται με τα παραδοσιακά εργαλεία πολιτικής. Σε αυτό το πολυσύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η χώρα μας σήμερα διαθέτει αυξημένο διεθνές κύρος και φερεγγυότητα. Η εξωτερική πολιτική που με συνέπεια ακολουθούμε ως Κυβέρνηση είναι «αυτόφωτη», ξεκάθαρη και χαράσσεται ολοκληρωμένα, συνεκτικά και μακρόπνοα. Στρατηγικός και αμετάθετος στόχος μας είναι η διαρκής προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και η συνεχής αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Έχουμε ξεκάθαρες στοχεύσεις και εργαζόμαστε συστηματικά για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των πολιτικών και διπλωματικών μέσων που διαθέτουμε. Ακολουθώντας μια συνεπή πολιτική αρχών και αξιών, η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο και βρίσκεται στο επίκεντρο λήψης των αποφάσεων. Με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση και σιγουριά, η Χώρα μας ασκεί την εξωτερική της πολιτική με εξωστρέφεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Το αποδείξαμε στο Κυπριακό με το Σχέδιο Ανάν. Το αποδείξαμε με τα Σκόπια στο Βουκουρέστι. Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, όπου χρειάζεται. Χαίρομαι λοιπόν γιατί έχουμε σήμερα αυτή την ευκαιρία να συζητάμε μαζί για τον ρόλο μιας ισχυρής Ελλάδας στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Να συζητάμε εδώ, σε μια εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ που ξέρει να πρωτοπορεί και να ανοίγει δρόμους στο μέλλον. Της παράταξης που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος συνέλαβε και υλοποίησε το όραμα της ένταξης της πατρίδας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κόντρα στο πολιτικό περιβάλλον εκείνης της εποχής, έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο πολιτικό του στόχο και άνοιξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για την Ελλάδα. Γι αυτό είμαστε περήφανοι. Γιατί η παράταξή μας είναι η παράταξη των δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Είναι η παράταξη των μεγάλων αλλαγών. Είναι η παράταξη της εθνικής προσφοράς. Η παράταξη της ανανέωσης του περιεχομένου της πολιτικής ατζέντας του τόπου. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τις περιπέτειες στις οποίες θα είχαμε εμπλακεί, αν η Ελλάδα αντί να είναι σήμερα στην καρδιά της Ε.Ε, βρισκόταν μαζί με την Τουρκία και άλλα βαλκανικά κράτη στον προθάλαμο αναμονής για ένταξη στην Ένωση.  Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως η οικονομία και η αγορά δεν θα ήταν παρά μια κινούμενη άμμος σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, αν η Ελλάδα δεν ήταν στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρώ ώστε κάθε Έλληνας να αισθάνεται σιγουριά και  ασφάλεια. Το ιστορικό επίτευγμα δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία έβαζε, βάζει και θα βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου. Μακριά από κραυγές και λαϊκισμούς. Μακριά από εξαλλοσύνες και φθηνές σκοπιμότητες.   Τριάντα χρόνια μετά, είναι δυστυχώς αλήθεια πως κάποιοι δεν έχουν πάρει το σκληρό μάθημα της ιστορίας. Μένουν στην ίδια τάξη. Στην τάξη της ανευθυνότητας, της ίντριγκας και της παραπολιτικής. Βλέπετε και σήμερα την προσπάθεια που καταβάλλουν. Με ατέρμονη σκανδαλολογία, με ύβρεις, με λοιδωρίες, με προσωπικές επιθέσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση. Να συσκοτίσουν το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Τα θυσιάζουν όλα για την καρέκλα. Ε, λοιπόν…. δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Τινάζουμε από πάνω μας την εσωστρέφεια. Ο Κώστας Καραμανλής είναι μπροστά και όλοι είμαστε μπροστά μαζί του. Στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών πάμε με ψηλά το κεφάλι. Πάμε με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Πάμε με τις αρχές μας και τα ιδανικά μας. Πάμε με την τιμή και την περηφάνια να είμαστε το μόνο αληθινά ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα.

Φίλες και Φίλοι,

Το όραμα και η διορατικότητα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, το όνειρό του για μια ενωμένη Ευρώπη με μια Ελλάδα σύγχρονη και ισχυρή συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας κινητοποιεί. Σήμερα, η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της προσφέρει η συμμετοχή της στην ΕΕ. Για μας η ενωμένη Ευρώπη είναι όχημα που αποτρέπει απειλές και κινδύνους, θωρακίζει το μέλλον της χώρας και λειτουργεί σταθερά ως «πολλαπλασιαστής ισχύος» της παρουσίας μας στον κόσμο. Η συμμετοχή μας έχει προσδώσει στην Πατρίδα μας πολιτική και διπλωματική ισχύ.

Με ενεργητική συμμετοχή σε όλες τις πολιτικές, σε όλες τις πρωτοβουλίες, ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε για μια πολιτική Ευρώπη που θα είναι σε θέση να διαμορφώνει αποφασιστικά τις παγκόσμιες εξελίξεις και να διευρύνει συνεχώς το μέρισμα ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολίτες της αλλά και για τους λαούς των χωρών της ευρωπαϊκής «περιμέτρου». Πρόκειται για μια αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η αδιαπραγμάτευτη επιλογή έχει  άμεσο αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών, στη δική σας ζωή. Διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Παράγει απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σκεφτείτε τους κοινοτικούς πόρους που μας επιτρέπουν μέσα από την αποτελεσματική και υπεύθυνη αξιοποίησή τους τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Σκεφτείτε μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, το οργανωμένο έγκλημα, και η λαθρομετανάστευση. Για όλα αυτά και πολλά ακόμη μόνο μέσα από την έμπρακτα εκφρασμένη κοινοτική συνεργασία και αλληλεγγύη μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματικές και βιώσιμες απαντήσεις.

Για την Κυβέρνησή μας, λοιπόν,  το μέλλον των Ελλήνων πολιτών είναι συνδεδεμένο με μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη, πιο αποτελεσματική, ασφαλή και ενωμένη. Με μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη και λιγότερο γραφειοκρατική και απρόσωπη. Οι σημερινές δυσκολίες δεν μας πτοούν αλλά αντίθετα ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Την αποφασιστικότητα μας απέναντι στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της Ελλάδας, για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Γι αυτό διεκδικούμε το θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Για να δώσουμε συνέχεια στο όνειρο. Διότι το ευρωπαϊκό όραμα είναι αυτό που εγγυάται μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Προχωράμε λοιπόν, όλοι μαζί, στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Με συνέπεια. Με σιγουριά. Με αυτοπεποίθηση. Με δικαιωμένες πολιτικές. Προχωράμε με τους ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ και τις ΟΝΝΕΔΙΤΙΣΣΕΣ  στην  πρωτοπορία του αγώνα μας. Για να κατακτήσουμε νέες κορυφές. Για να πετύχουμε νέες νίκες. Όπως στις 13 Μαΐου, όταν η ΔΑΠ θα είναι ξανά πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές. Για να δώσουμε στον πρωθυπουργό μας Κώστα Καραμανλή μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη.

Εμπρός λοιπόν… Ισχυρή Ευρώπη. Ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Ισχυρός Καραμανλής!! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου…. Πάντα μαζί…. Πάντα μπροστά!!!!