κ. Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:  Καλησπερίζω τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Βαληνάκη, καλωσορίσατε στον Αντέννα. Λένε πολλοί, εκφράζοντας ελπίδα ότι ο Ομπάμα, αλλά και ο Μπάιντεν, ο Αντιπρόεδρος, ως γερουσιαστές έχουν γνώση εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι αυτό που ξέραμε από το Μπους μέχρι τώρα. Τι περιμένουμε λοιπόν εμείς εδώ στην Ελλάδα;
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε την εκλογή, αυτή την πανηγυρική εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα με ελπίδα, αλλά και ταυτόχρονα με κάποια αυτοσυγκράτηση. Ελπίδα γιατί πράγματι είναι ένας ηγέτης χαρισματικός. Έδειξε πολλά, πολλές ικανότητες, οργανωτικότητα μεταξύ άλλων. Ένας άνθρωπος που μπορεί να εμπνεύσει ένα νέο όραμα στην Αμερική και όλοι οι φίλοι της Αμερικής, γιατί θεωρούμε τη χώρα μας φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών, περιμένουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματικά με ανοιχτά μυαλά να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια κάποια επιφυλακτικότητα θα έλεγα, γιατί ξέρουμε όλοι, έχουμε απογοητευθεί πολλές φορές στο παρελθόν από Προέδρους που είχαν κάνει εξαγγελίες θετικές για την Ελλάδα, που κατανοούσαν τις θέσεις μας και τα προβλήματά μας, ότι υπάρχει μια γραφειοκρατία γύρω από αυτούς τους Προέδρους, υπάρχουν μηχανισμοί οι οποίοι καμιά φορά, ελπίζουμε να μη διαψευστούμε αυτή τη φορά, αλλά πάντως είναι η σταθερά που συμβαίνει συνήθως, παρεμβαίνουν έτσι ώστε κάποιες θέσεις που έχουν διατυπωθεί με θετικό πνεύμα για τα δικά μας, παραδείγματος χάρη, ειδικά συμφέροντα, να μην είναι στη συνέχεια τόσο θετικές.
κ. Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να το πω ως εξής. Έλεγα στην αρχή ότι είναι Γερουσιαστής ο Ομπάμα, ήταν, είναι Πρόεδρος πια και ο Μπάιντεν κι αυτό έχει σημασία. Ψάχνοντας το βιογραφικό του βρήκα ότι έχει, είναι ένας από τους Γερουσιαστές που υπέγραψαν την επιστολή, εκείνη την επιστολή της κας Σνόου για να τηρηθεί η ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια υπέρ της Ελλάδας.
Το ίδιο έχει κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Θυμόμαστε όλοι τους 73 Γερουσιαστές, ανάμεσά τους και τον σημερινό Πρόεδρο, που έστειλαν την επιστολή για τα δικαιώματα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Μοιάζει να μην είναι απλώς κάποιες σκέψεις του. Να έχει συγκεκριμένες απόψεις για θέματα που μας αφορούν άμεσα.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Ναι, πράγματι οι θέσεις και του νέου Προέδρου και του νέου Αντιπροέδρου του κ. Μπάιντεν ήταν, ιδιαίτερα μάλιστα του νέου Αντιπροέδρου ήταν πάντα θετικές για τα δικά μας θέματα.
Βεβαίως ταυτόχρονα πρέπει να εκφράσουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών κι αυτά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησε στην προεκλογική περίοδο 300 Συμβούλους στην εξωτερική πολιτική, σκεφτείτε τι σημαίνει μεθαύριο μια ολόκληρη γραφειοκρατία, το State Department, το Υπουργείο Άμυνας, το Πεντάγωνο, οι Μυστικές Υπηρεσίες, όλοι αυτοί οι οποίοι βεβαίως είναι λογικό ότι θα σμικρύνουν την απόσταση ανάμεσα σ’ αυτό που ξέραμε ως θέσεις των δυο πλευρών. Δηλαδή των ρεπουμπλικάνων από τη μια μεριά και των δημοκρατικών από την άλλη.
Βεβαίως η ελπίδα μας είναι ότι θα συγκρατηθεί η νέα κυβέρνηση η αμερικανική στις θέσεις αυτές, που είναι πραγματικά σημαντικό να συνεισφέρουν ένα νέο πνεύμα στην προσέγγιση της περιοχής, των σχέσεων με την Ευρώπη, των σχέσεων με την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια ειδικότερα και τη Μεσόγειο, όπου είναι και τα ειδικότερα συμφέροντά μας, αλλά βεβαίως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί διότι ακριβώς τα συμφέροντα μιας υπερδύναμης δεν είναι πάντα τόσο ευκρινή και τόσο απλά όσο θα θέλαμε ορισμένοι να είναι.
Πάντως η δική μας η πλευρά, εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών, ως ελληνική κυβέρνηση θα εξηγήσουμε, όπως κάναμε πάντα, τις θέσεις μας με σαφήνεια και πιστεύουμε ότι θα βρούμε ένα πιο ευήκοον ους.
κ. Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Πράγμα που είναι σημαντικό για τη χώρα μας.
κ. Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν μη τι άλλο, η ελπίδα, έστω και με την σοφά εκπεφρασμένη αυτοσυγκράτηση, νομίζω ότι είναι κάτι που μας κάνει αισιόδοξους. Κύριε Βαληνάκη, θα σας ευχαριστήσω πολύ.
κ. Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.